Roditelji ove dve obrazovne ustanove iz centra prestonice su zabrinuti, jer broj zaraženih preti da bude još veći, s obzirom na to da veliki broj osnovaca odsustvuje sa nastave zbog stomačnih tegoba, koje su jedan od simptoma salmonele.
Dr Nevena Pavlović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje potvrdila je u petak prisustvo ove bakterije i u OŠ "Vuk Karadžić" uz napomenu da je reč o pet sporadičnih slučajeva.
"Učenici imaju različite tipove salmonele, nisu iz istog razreda i imali su tegobe još početkom novembra. S obzirom na to da su u pitanju školski kolektiv i deca, naše ekipe su iz predostrožnosti izašle na teren i uveli smo pojačan nadzor. Situacija je, za sada, pod kontrolom", kaže dr Pavlović.
Direktor OŠ "Vuk Karadžić" Zlatko Grušanović potvrdio je prisustvo salmonele među učenicima njegove škole.
"Analize Gradskog zavoda potvrdiće da li je bakterija potekla iz kuhinje ili iz neke pekare u blizini škole. Obroke smo do zatvaranja "Zlatne varoši" dobijali iz ovog restorana, a posle toga je sklopljen ugovor sa keteringom "Lido"", kaže Grušanović.
Obaveštenje za roditelje i đake o stanju u školi, postavljeno je na sajtu OŠ "Drinka Pavlović" i u njemu stoji "ako svi rezultati budu sterilni, nastavljamo sa radom, najranije u utorak 26. novembra".
Direktor Uroš Momčilović smatra da je rano za sazivanje sednice Saveta roditelja i da je situacija pod kontrolom.
"Nažalost, ne možemo kontrolisati šta se dešava van škole. Ako se utvrdi da bakterija nije "došla" iz kuhinje, bićemo mirniji, ali ne i sigurni da se ovako nešto ne može ponoviti. Na Savetu roditelja ćemo razgovarati o mogućim preventivnim merama", navedeno je na sajtu škole.
Kako saznaju "Novosti"od roditelja čija deca idu u ovu školu, svi osnovci su upućeni na konsultacije sa lekarima Doma zdravlja "Stari grad" i Gradskog zavoda, a naloženo im je i da u najkraćem roku urade laboratorijske analize stolice.
"Prema priči koja kruži po školi, osmoro učenika ima tegobe koje ukazuju na prisustvo salmonele. Sumnjamo na krem sir koji su pojeli u školskoj kantini za užinu", kaže Jelena, mama čije dete pohađa ovu školu.
S obzirom na to da su OŠ "Vuk Karadžić" i OŠ "Drinka Pavlović" na Starom gradu, i blizu jedna drugoj, mnogi sumnjaju da zaraza i nije potekla iz školskih kuhinja, već iz neke pekare ili kioska brze hrane na potezu od Kosovske do Takovske ulice.
Salmonele su otporne u spoljnoj sredini, a na raznoj hrani mogu se održati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Javljaju se tokom cele godine, ali više u toku letnjih meseci. Oboljenje se ređe javlja sporadično, a češće u vidu manjih ili većih epidemija. Izolacija salmonela se vrši iz stolice, krvi ili povraćenih masa obolele osobe.
Da biste sprečili zarazu salmonelom hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 65 stepeni i konzumirati u roku od najduže dva sata nakon pripreme, ili je čuvati u frižideru ispod osam stepeni.
Najvažnija preventivna mera je dobro pranje ruku i pribora za obradu namirnica, radnih površina na kojima se sprema hrana i održavanje čistoće posuđa, navode "Novosti".
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kakav debakl Hrvatske u košarci, i to od Bosne! Odlazak na Eurobasket će biti nemoguća misija
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca