• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Dobar burek majstor zaradi i 1.000 evra

 Marija Atanasković
Autor Marija Atanasković

Kako izgleda radni dan u pekari, može li se živeti od pekarskog zanata i zašto naši ljudi sve manje kupuju hleb, MONDO saznao u najstarijoj beogradskoj pekari "Aleksić".

 MONDO TV: Dobar burek majstor zaradi i 1.000 evra Izvor: Marija Atanasković, MONDO

Izvor: Marija Atanasković, MONDO

Više od jednog veka u neposrednoj blizini Botaničke bašte u Takovskoj ulici radi najstarija beogradska pekara u vlasništvu porodice Aleksić.

Otvorena davne 1885. godine ova pekara bila je svedok mnogih istorijskih događaja.

Iako je "gledala" kako se smenjuju vlasti i vladari, menja tehnologija i moda, u ovoj prizemnoj zgradi malo šta se promenilo.

Hleb i ostala peciva i dalje se prave po starim receptima, pekari koji tu rade znaju da mnogo brašna mora proći kroz njihove ruke da bi se mogli nazvati majstorima, a tu je i stara turska peć, koja se, doduše, više ne upotrebljava, ali je tu da podseća na neka slavnija vremena.

"Najlepša stvar u ovom poslu i najveća satisfakcija je ustvari činjenica da hranite ljude, tako da svaki kupac bude zadovoljan proiozvodom", objašnjava nam vlasnik pekare Blagoje Aleksić.

Pekarski posao je i solidno plaćen, ali samo za one koji su vredni i spremni na brojna odricanja. Za razliku od "običnih" poslova čije je radno vreme "od devet do pet", pekari koji rade u proizvodnji na posao dolaze sa sumrakom, oko osam sati uveče i rade dok ne svane, najčešće do pet ili šest časova ujutru.

"Teško je ući u taj ritam da se radi noću, a preko dana spava, pa onda pekari najčešće vrlo malo spavaju, sve su podredili poslu", rekao nam je Blagoje.

Najbolje plaćena "kasta" pekara su burek majstori, koji, ukoliko su zaista dobri u svom poslu, platu, ali i procenat dogovaraju sa gazdama. U zavisnosti od toga koliko tepsija bureka majstor napravi u toku dana, odnosno koliko se proda, može da zaradi i više od 1.000 evra mesečno.

Interesovanje učenika srednjih škola za usavršavanje u ovom poslu iz godine u godinu ne jenjava, pa tako većina onih koji su na praksu došli u pekaru "Aleksić" tu zasnuju i radni odnos.

Problem za pekarski posao generalno je to što se sve više pekara otvara na svakom ćošku, a dobar deo njih ne može se pohvaliti kvalitetom, ni svežinom proizvoda.

Uticaj na ovu industriju svakako ima i sve veća kriza, zbog koje se, kao nikada pre, ljudi odriču svakodnevne kupovine hleba koja je nekada bila obavezni ritual.

"Ljudi češće kupuju neko sitno pecivo, kifle i kroasane, prodaja hleba je opala drastično. Sada prodajemo po 150 vekni dnevno, a nekad je to bilo desetostruko više", objašnjava nam vlasnik najstarije beogradske pekare.

Jedini neprikosnoven ostao je burek, koji je i dalje najomiljeniji doručak većine sugrađana. Jedina razlika u odnosu na neka prošla vremena su manje gramaže koje kupci traže, dok je nekada  količina ovog specijaliteta koja se naručivala bila neograničena.

Tagovi

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

za 1000 eura hocu i ja da pravim ali ne vise od 100 tepsija dnevno

Njam

Nema pravog bureka dok mis ne pretrci preko njega ...

Eh pekara

Mozda u BG je tolika plata,u manjim mestima mnogo manja. Radila sam u pekari za sicu,i to godinama. Bogu hvala,radila

special image