• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finansijske forenzičare dobijamo tek u 2015.

Izvor mondo.rs

Ministarstvo pravde će do kraja ove godine oformiti tim stručnjaka koji će biti specijalno obučeni da za rešavanje najkomplikovanijih istraga u oblasti privrednog kriminala.

Reč je o, piše "Informer", grupi ekonomskih forenzičara, profesiji koja će tek biti zvanično uvedena po usvajanju strategije za razvoj finansijskih istraga tokom ove godine.

Specijalni detektivi trebalo bi da se bave korupcijom u ministartvima i javnim preduzećima, sumnjivim privatizacijama i čuvenim bankarskim poslovanjem bez adekvatnih garancija, ali i međudržavnim sporazumima.

Takođe, u polje delovanja bi im spadale i međunarodne istrage to jest, kako to opisuje beogradski tabloid, "praćenje poslovanja domaćih firmi u of šor zonama" ukoliko posluju sa državom

Savetnica ministra pravde Mirjana Mihajlović kaže da od zemalja u regionu profesija finansijskog forenzičara postoji u Hrvatskoj.

"Donošenje strategije za razvoj finansijskih istraga planira se u drugoj polovini 2014. godine, a to je samo jedna od karika u lancu borbe protiv korupcije. Jasno je da će budući ekonomski forenzičari morati da prođu ozbiljnu obuku, koja bi mogla da traje jedan ili dva semestra, jer će njihov posao biti sprovođenje komplikovanih finansijskih istraga, kaže Mihajlovićeva.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić kaže da su u velikom broju razvijenih zemalja ekonomski forenzičari neizbežno sredstvo.

"Velike štete koje država trpi zbog fiansijjskih prevara, koje je često teško dokazati, moguće je sprečiti uvođenjem specijalno obučenih timova spremnih da uđu u trag novcu. Na taj način se ne samo otkrivaju učinjene prevare već se sprečavaju i nove", kaže Babić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljbodrag Savić kaže da je očigledno da postojeće metode i ljudstvo nisu dovoljni da oktrkiju sve finansijske mahinacije u zemlji.

"Timovi forentzičara verovatno će biti sasatvaljeni od policajaca, pravnika i ekonomisita, jer se samo takvim pristupom mogu osvetliti mehanizmi finansijskih prevara", kaže Savić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image