• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Zlostavljano 888 dece u 2013.

Izvor Beta

Tokom 2013. godine evidentirano je 888 dece koje su bile žrtve nasilja u Beogradu, što je više u odnosu na 2012. godinu, rekli su danas iz Gradskog centra za socijalni rad.

Prema preliminarnom izveštaju Centra za 2013. godinu, bilo je 98.384 korisnika zaštite od čega 3.242 zanemarene dece.

"U toku 2013. godine, zabeležen je porast korisnika. Prema preliminarnim rezultatima evidentirano je 98. 384 korisnika zaštite od kojih su 3.242 zanemarene dece ili su u riziku od zanemarivanja i 888 su bili žrtve nasilja", rekla je direktorka Gradskog centra za socijalni rad Snežana Stošković prilikom potpisivanja Sporazuma o međusektorskoj saradnji u primeni Opšteg protokla za zaštitu dece i zanemarivanja na području Beograda.

Ona je istakla da je svako ko posumnja da je dete ugroženo u obavezi da podnese prijavu, a da će Sporazum obezbediti uslove da svaka žrtva bude zaštićena.

"U skladu sa Porodičnim zakonom, Centar za socijalni rad u Beogradu ovlašćen da pruži pomoć i podršku svoj deci kojoj je zbog zanemarivanja i zlostavljanja ugrožen život, zdravlje i razvoj treba da obezbedi uslove da svaka žrtva bude zaštićena", rekla je Stošković.

Prema rečima sekretara u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Nenada Matića, Sporazum će za vrlo kratko vreme dati rezultate, jer skraćuje period od prijave do reagovanja.

Načelnik Policijske uprave u Beogradu Veselin Milić rekao je da će policija pružiti "potpunu pomoć u smanjenju nasilja koje je trenutno u porastu".

Prema podacima Gradskog centra za socijalni rad u 2012. godini na području Beograda bilo je 708 dece žrtava nasilja, 2.318 zanemarene dece, što čini ukupno 91.139 korisnika zaštite.

Sporazum o zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja na području Beograda potpisali su osim Gradskog centra za socijalni rad, Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, Sekretarijat za zdravstvo, Policijska uprava za Beograda, Školska uprava za Beograd, Centar za prava deteta i Autonomni ženski centar.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image