Prihvatiliste za decu Kako do novog prostora

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Šta je potrebno da deca dobiju novo Prihvatilište?

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Prihvatilšte za decu u Beogradu godinama ukazuje na problem neadekvatnog prostora u kom se zbrinjavaju najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije. A do rešavanja ovog, kako kažu, urgentnog problema, predstoje tri koraka.

Na zahtev donatora, medija i poznatih ličnosti koji su uzeli učešće u projektu, i sa namerom potpune transparentnosti procesa preseljenja, Prihvatilišta će nedeljno izveštavati javnost i medije o napretku projekta", navodi se u saopštenju prihvatilišta.

Prihvatilište je u junu 2010. pokrenulo projekat "Pobedi za decu Prihvatilišta" radi prikupljanja sredstava za preseljenje i do sada je prikupljeno preko 7.700.000 dinara.

Konačnom rešenju ovog urgentnog provlema predstoje tri koraka, a to su:

1. Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda treba da izvrši postupak pravnog izdvajanja Prihvatilišta iz "Zavoda za vaspitanje dece i omladine" i time vrati samostalnost Prihvatilištu putem preuzimanja osnivačkih prava. Sekretarijat poseduje kompletnu dokumentaciju za pokretanje ove procedure po hitnom postupku.

2. Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda treba da pronađe adekvatno zemljište u širem centru Beograda (na opštinama Stari grad, Vračar, Zvezdara ili Voždovac), minimalne površine 8 ari, na kome bi se nov dom renovirao ili izgradio.

3. Izgradnja ili renoviranje novog objekta minimalne površine 400 kvadrata, sa kapacitetom za 30 dece.

Ne postoje prepreke za postizanje prvog koraka, ističe se u saopštenju. Na osnovu "Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana" utvrđeno je da Grad Beograd preuzima osnivačka prava svih prihvatilišta na svojoj teritoriji, dok je na osnovu "Zakona o socijalnoj zaštiti" iz 2011. Grad Beograd osnivač svih prihvatilišta na svojoj teritoriji.

Na osnovu ovih zakona i stanja u kome se Prihvatilište nalazi, može se po hitnom postupku pokrenuti proces osamostaljivanja Prihvatilišta, ističe se u saopštenju i dodaje da je na proslavi 56. rođendana Prihvatilišta za decu ponovo obećana pomoć.

"Sekretar za socijalnu zaštitu Beograda Nenad Matić obećao je hitno rešavanje ovog gorućeg problema", saopšteno je.

Prihvatilište je u junu 2010. pokrenulo projekat "Pobedi za decu Prihvatilišta" radi prikupljanja sredstava za preseljenje i do sada je prikupljeno preko 7.700.000 dinara.
Izvor: YouTube

Prihvatilište za decu Beograd je ustanova u nadležnosti Grada Beograda, koja zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, uzrasta od 7 do 18 godina, među kojima su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja, deca ulice. Tokom 56 godina rada Prihvatilište je zbrinulo preko 70.000 dece.

Do 1998. godine, Prihvatilište se nalazilo u namenski građenoj zgradi u Zvečanskoj ulici, na prostoru od 1.130 m2. Mešutim,1998. godine, Prihvatilište se zbog renoviranja ove zgrade privremeno iseljeva u prostor od 250 m2 u okviru zgrade Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Bulevar oslobođenja . Privremeno iseljenje postaje trajno i Prihvatilište više od 15 godina zbrinjava decu u ovom prostoru.

Zvanični kapacitet Pihvatilišta je 30 korisnika, dok se realno raspolaže sa 16 kreveta (8 za dečake i 8 za devojčice). Uprkos tome, broj dece često prevazilazi 25 kada su mnoga prinuđena da spavaju na pomoćnim dušecima u hodniku i boravku. Zbog male površine na sadašnjoj adresi nema mesta da se dodaju novi kreveti.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader