Studenti se žalili rektoru zbog školarina | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Studenti se žalili rektoru zbog školarina

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

Rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević izjavio je danas da je jedna grupa studenata dostavila primedbe na povećanje školarina, ali da ih Senat nije uvećao, jer školarine mogu da povećavaju fakulteti na svojim savetima.

STUDENTI REKTORAT

ilustracija
''To je predlog koji je poslat Ministarstvu prosvete. Čeka se odgovor ministarstva i onda će saveti fakulteta doneti konačnu odluku", rekao je Bumbaširević novinarima nakon sednice Senata odgovarajući na pitanje da li je dobijen dopis od studentske organizacije koja traži da fakulteti ne povećaju školarinu.

Komentarišući da se neki studenti žale i na Bolonju, rektor je naveo da Bolonja ima svojih prednosti, ali da svaki program studiranja može da se poboljšava, pa tako i programi koji su doneti u okviru tog procesa.

''Ono što je pozitivno za bolonjski proces, a što se često zaboravlja, je da je prolaznost studenata bolja jer je na neki način revidirano gradivo i smanjena količina podataka koje studenti treba da nauči tokom jedne školske godine'', rekao je Bumbaširević dodajući da mane možda postoje u primeni.

On je istakao i da su studenti imali primedbe na broj ispitnih rokova i studiranje i po starom sistemu.

"Na nekim fakultetima procenat studenata koji godišnje prolazi iz godine u godinu je značajno veći. Na Medicinskom fakultetu, koji traje šsest godina, između 50 i 60 odsto studenata, koliko upiše studije, iste i završi posle šest godina što je svakako veći uspeh", rekao je Bumbaširević.

Inače, protekle sedmice deo studenata zauzeo je jednu od prostorija Rektorata Univerziteta u Beogradu na Studentskom trgu, tražeći besplatno školovanje.

Studenti koji su prenoćili u zgradi Rektorata na Studentskom trgu, okončali su protest upozorenja, ali su najavili da će nastaviti štrajk ako fakulteti ne odustanu od povećanja školarina.

Mediji su preneli i da studenti traže da se momentalno ukine odluka o poskupljenju školarine i ako se to ne uradi, 4. aprila će održati protestnu kampanju protiv Bolonjskog sistema.

"Još ima problema sa neizdatim diplomama"

Bumbaširović je rekao da se broj neizdatih diploma smanjuje, ali da i dalje postoje problemi koji se rešavaju.

"Broj diploma se smanjuje, a ja to najbolje znam jer svaki dan potpisujem veliki broj diploma. Ipak, i dalje postoje određena mesta gde postoje problemi koje pokušavamo da razrešimo", rekao je novinarima Bumbaširević nakon sednice Senata.

On je naveo da je problem uglavnom vezan, s jedne strane, za tehničke probleme kao što su povezivanje fakulteta sa univeržitetom i jedinstvenom bazom iz koje se štampaju diplome.

Prorektorka Nada Kovačević kaže da je problem i do studenata i do fakulteta.

Na pitanje da li se smanjuje broj onih koji čekaju na izdavanje diploma prorektor Kovačević je rekla novinarima da je to veoma kompleksno i da tu Univerzitet, odnosno fakulteti, imaju svoj deo odgovornosti, ali je i dodala da nisu samo oni u pitanju.

"Podaci se skupljaju elektronski, preko veb servisa, što znači da ne možemo samo da je napišemo. Zato je trebalo te tehničke stvari da savladamo", rekla je Kovačević i dodala da mnogi fakulteti nisu do kraja definisali dodatke diplome.

Ona je navela i da mnogi studenti ne podnesu zahtev za izdavanje diploma.

"Nekada studenti ne plate školarinu. Završe sve, ali ne plate školarinu i na mnogim fakultetima neće da izdaju diplome dok se ne izmere troškovi", rekla je Kovačević, ukazujući da studenti moraju da dođu i zatraže izdavanje diplome jer taj proces ne ide po automatizmu.

Ona je navela i da mnogi fakulteti nemaju u studenstkim službama osobe koje su osposobljeno da sve to isprate.

Prema njenim rečima, u trenutku kada se studenti upisuju, fakulteti već treba da ih ubacuju u elektronski matične knjige, gde bi trebalo da se ubaci i sve što im se dešava tokom školovanja kako bi se na kraju lako generisala diploma.

"Uglavnom svi fakulteti to rade tek kada studenti završe fakultet i kada podnesu zahtev da mu se izda diploma", rekla je Kovačević dodajući da je problem i do studenata, ali i fakulteta.

Ona je istakla da misli da je najmanje problema u rektoratu gde se izdaju diplome.

Kako su ranije preneli pojedini mediji, oko 10.000 studenata žali se na neažurnost administracije i dugo čekanje diploma.

Diplome na engleskom jeziku

Savet Univerziteta u Beogradu predstavio je predloge obrazaca i izgleda diploma o završenom zajedničkom studijskom programu koji izvode dva fakulteta u sastavu Univerziteta i diploma i indeksa na engleskom jeziku koje će proslediti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na usvajanje.

"Postoji pravilnik o sadržaju javnih isprava koje donose i izdaju visokoškolske ustanove gde je definisan kako izgleda obrazac, odnosno koje elemente sadrži svaki obrazac diplome. Svaki univerzitet definiše vizueni izgled takvih obrazaca, međutim u tom pravilniku nisu postojali obrazci za sve studijske programe koje imamo.", rekla je prorektor Nada Kovačević.

Navodeći da je univerzitet u Beogradu klasičan, a ne integrisan univerzitet, ona je kao primer navela da postoje studijski programi koje zajednički izvode dva fakulteta Univerziteta, a da za takve slučajeve nije postojao obrazac diplome.

"Sada smo napravili jedan takav obrazac diplome i poslaćemo ga ministarstvu sa predlogom da se izvrše izmene i dopune pravilnika'', rekla je Kovačević dodajući da u pravniku postoji obrazac kada studijski program realizuju dva fakulteta različitih univerziteta.

Prema njenim rečima, obaveza je i da su izdaju diplome na engleskom što je sada pripremljeno i što će, takođe, biti prosleđeno ministarstvu.

''To je značajno jer se neki opšti elementi moraju na isti način prevoditi'', rekla je Kovačević dodajući i da je neophodno i obrazac indeksa prevesti na engleski ako hoćemo da imamo strane studente.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević složio se da će to olakšati i akreditaciju u inostranstvu domaćih fakulteta.

On je naveo i da internacionalizacija Univerziteta u Beogradu u planu od njegovog osnivanja.

''Univerzitet u Beogradu je uvek sarađivao sa drugim univerzitetima iz sveta i bio je aktivan u razvijanju saradnji. Ovog puta smo želeli da donesemo strategiju i kao jedan poseban dokument u kome bi bili jasno stavljeni ciljevi i šta želimo da postignemo'', rekao je Bumbaširević.

On je istakao da se internacionalizacija univerziteta ne podrazumeva samo saradnju sa drugim univerzitetima u razmeni studenata i nastavnika, već i razvijanje zajedničkih programa i privlačnije stranih studenata da studiraju na Univerzitetu u Beogradu

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU