Opet kritike Amnesti Internesenala zbog Roma

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Opet kritike Amnesti Internešenala zbog Roma

Izvor Beta
Izvor Beta

Dve godine od kad su prisilno preseljeni iz naselja kod Belvila u Beogradu 250 romskih porodica, odnosno oko 1.000 ljudi, još nije dobilo obećani socijalni smeštaj, navodi AI.

siromašna deca, sirotinja, cigani, romi Izvor: MONDO Sivački Goran

Oni i dalje žive u metalnim kontejnerima, navodi u izveštaju organizacija Amnesti Internešenal.

U izveštaju se podseća da su Romi prisilno iseljeni iz nehigijenskog naselja kod Belvila 26. aprila 2012, a da je preko 120 porodica stavljeno na autobuse i preseljeno u metalne kontejnere, često u dalekim beogradskim predgrađima Beograda, i rečeno mi je da će dobiti socijalne stanove do leta 2013. godine.

Danas, aprila 2014. oni i dalje žive u metalnim kontejnerima, navodi se u izveštaju i ukazuje da su proveli dve godine u privremenom smeštaju, u kontejnerima koji ne ispunjavaju međunarodne standarde za adekvatan smeštaj, navodi Amnesti.

Većina tih naselja je daleko od škola, socijalnih službi i pristupa zaposlenju sa lošim saobraćajnim vezama do centra Beograda, i mnogi od njih su "rasno izdvojeni od većinske zajednice".

Amnesti izražava zabrinutost zbog daljeg odlaganja sprovođenja programa za premeštaj vrednog od 3,6 miliona evra koji je finansirala Evropska komisija, sa ciljem da se romskim porodicama obezbedi socijalni smeštaj.

Gradske vlasti treba da premeste više od 150 porodica, a do danas samo dve predložene lokacije ispunjavaju kriterijume Kancelarije Visokog komesarijata UN za ljudska prava, deo radne grupe za premeštaj koja uključuje delegaciju EU u Srbiji i gradske vlasti. Izgradnja tek treba da počne na tim lokacijama.

Amnesti smatra da će jedna od predloženih lokacija kod Jabučkog rita zapravo stvoriti rasno segregregirano naselje.

Amnesti je najavio da će pisati novom gradonačelniku Beograda i pozvati ga da odmah preduzme mere da odredi odgovarajuće lokacije za premeštaj preostalih romskih domaćinstava.

Te lokacije, navodi Amnesti, treba da ispune međunarodne standarde koji se odnose na odgovarajući smeštaj, i ne treba da stvore rasno izdvojena naselja.

Komentari Amnestija oko prisilnog iseljavanja i prava Roma na odgovarajući smeštaj u Srbiji navedeni su u izveštaju te organizacije za Komitet UN za ekonomska, socijalna i kulturna prava, koji će u maju razmatrati kako Srbija ispunjava preuzete međunarodne obaveze.

U izveštaju za 52. zasedanje Komiteta UN o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima ukazuje se na to da Srbija nije uspela da garantuje pravo na odgovarajući smeštaj romskom stanovništvu bez diskriminacije.

U njemu se dokumentuje 19 prisilnih iseljavanja romskih zajednica u Beogradu, između aprila 2009. i aprila 2013, prilikom kojih nisu ispunjeni međunarodni standardi.

Amnesti je takođe ustanovio da premeštaj obezbeđen prisilno iseljenim Romima nije ispunio međunarodne standarde po pitanju adekvatnog smeštaja i u jednom broju slučajeva doprineo je daljoj segregaciji ovih zajednica.

U izveštaju se takođe ukazuje na nedostatak mera zaštite od prisilnih iseljavanja prema nacionalnom zakonu, a pozdravljaju se planovi vlade da se usvoji zakon koji bi zabranio prisilna iseljenja.

Amnesti takođe ukazuje da još 50 romskih prodica i dalje živi kod Belvila i čeka premeštaj. Oni nisu iseljeni 2012. ali im je obećano da će biti premešteni u nove socijalne stanove prema Akcionom planu o premeštaju dogovorenom između grada Beograda i Evropske investicione banke (EIB).

Rečeno im je u februaru 2014. da će biti premešteni u trajni smeštaj u Orlovskom naselju kod Jabučkog rita pre septembra 2014. Amnesti je međutim zabrinut da su neki Romi koji imaju prava na  premeštaj, a privremeno su napustili naselje kod Belvila i posle se vratili, isključeni iz planova za premeštaj.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

hmmm

A ne kritikuju jer ni dan-danas smestaj nemaju vojna lica koja su se borila u sva tri rata koja nam je zapad lepo organizovao i servirao?

bran

Ovi nisu normalni.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader