• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo finansija: Štrajk advokata neosnovan

Izvor Tanjug

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da navodi Advokatske komore Beograda da su prosečne mesečne obaveze advokata uvećane za više od 100 odsto nisu tačni i predstavljaju selektivno prikazivanje podataka.

Ministarstvo je pozvalo advokate da prekinu obustavu rada.

Beogradski advokati su juče zbog povećanja poreskih obaveza stupili u petodnevni štrajk zbog čega se ne održavaju suđenja niti druge procesne radnje u svim postupcima pa i u pritvorskim predmetima.

Ministarstvo finansija ukazajuje da je prosečna poreska osnovica kod advokata u Srbiji povećana za 46 odsto i iznosi 65.488 dinara.

Poreksa osnovica predstavlja procenjenu bruto zaradu advokata, sa uračunatim svim porezima i doprinosima. Za advokate u Beogradu osnovica je razumljivo veća i iznosi 75.782, ali to i dalje predstavlja prosečno povećanje od 46 odsto, navodi se u saopštenju.

Izmenama Uredbe u decembru 2013. godine došlo je do promene visine osnovice za određene kategorije obveznika, pa su advokati raspoređeni u grupu sa ostalim visokoškolovanim pružaocima usluga, dok je posebna grupa u kojoj su do tada bili brisana.

Na ovaj način je izmenjeno dosadašnje rešenje prema kome je paušalno procenjeni prihod advokata iznosio 85 odsto prosečne bruto mesečne zarade u konkretnom gradu ili opštini.

Ministarstvo finansija je smatralo da nije primereno da se poreska osnovica advokata utvrđuje ispod prosečne zarade, imajući u vidu da se za pružanje ovih profesionalnih usluga zahteva visoka stručna sprema, obavljeni staž u struci i polaganje stručnog ispita.

U skladu sa tim, advokati su svrstani u grupu zajedno sa ostalim visokoškolovanim pružaocima usluga, pa im poreska osnovica sada iznosi 120 odsto prosečne bruto mesečne zarade.

Pored navedenog razvrstavanja po grupama, a u skladu sa Uredbom, visinu paušalno utvrđenog poreza u konkretnim slučajevima može smanjiti ili uvećati i primena dodatnih korektivnih kriterijuma (za poslovnu reputaciju, tržišne uslove...).

Imajući u vidu da u 2014. prosečna poreska osnovica advokata u Beogradu iznosi 75.782, evidentno je da je primenom korektivnih faktora prosečna poreska osnovica značajno smanjena sa početnih 87.006 bruto zarade (120 odsto prosečne bruto zarade u Beogradu).

U saopštenju se ukazuje da je tačno da je kod pojedinih obveznika došlo do većeg godišnjeg povećanja obaveze nego što je očekivani efekat izmena same Uredbe.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 Ministarstvo: Štrajk advokata nije osnovac