Tradicija gajenja ćuraka je duga, a hroničari stare Jagodine zapisali su da je početkom  prošlog veka "cena ćurećeg mesa iz Jagodine određivala cenu ćuretine na Londonskoj berzi".

Jagodina je u bivšoj Jugoslaviji bila centar proizvodnje ćurića, sa čuvenom rasom zvanom "jagodinska ćurka",  priča vlasnik farme ćuraka u Bagrdanu kod Jagodine, jedine od Smederevske Palanke do Leskovca, agronom Zoran Milanović.

Na farmi u Bunaru, od 1979. do 1992.godine, godišnje se tovilo 700.000 ćuraka i  proizvodilo 500.000 do 600.000 ćurića, a samo je "Juhor" u tom periodu kupovao 300 tona godišnje, seća se Milanović, koji je tada u Bunaru kao mlad inženjer pekao ovaj zanat.

Taj primat je u međuvremenu nestao, ugašena je farma u Bunaru, ugašene su mnoge farme i  jedini sam, iako ovako mali, ozbiljniji proizvođač ćurića i ćurećeg mesa u centralnoj Srbiji, istakao je on u izjavi Tanjugu.

"Do nedavno godišnje sam tovio 70.000, pa 10.000, sada 2.000 ćurki, a mogao bih i  50.000, ali kome ih prodati jer smo za izvoz, svi zajedno, u Srbiji mali. Uz to i finansijski osiromašeni, bez  adekvatne podrške države", rekao je Milanović.

Milanović je na svojoj farmi, ove godine proizveo 2.000 engleskih belih, širokoprsnih ćurki,  težine od 10 do 15  kilograma.

Nabavlja ih na farmi "Andra 2" iz Bačke Topola, jednoj jedinoj farmi roditeljskog jata u Srbiji, dok neki farmeri i uvoze male ćuriće.

Milanović napominje da u Srbiji nema ni klanice za ćurke, a da jedna savremena košta oko pola miliona evra.

"Volim ovaj posao i održaću tradiciju, ali je teško i ponekad mi dođe da sve napustim", požalio se Milanović, ocenjujući da je perspektiva u malim pakovanjima ćuretine jer, kako kaže, kome da prodate celu ćurku, osim možda u sezoni i sada za Novu godinu.

Sa jednom ćurkom koja košta 4.000 do 5.000 dinara, garantovano dočekujete 12 gostiju,  poručuje Milanović i ističe da mu je želja da napravi ćureću pleskavicu i u Jagodini uspostavi  "Dan ćurke".

Ako neki imaju kupusijadu, pasuljijadu, kulinijadu ili Dan ludaje, zašto Jagodina ne bi imala turističku manifestaciju "Dan ćurke", kaže Milanović, uz opasku da "Jagodince zovu ćurani, a nemaju svoj  dan".

Milanović očekuje da će dogodine otvoriti prodavnicu  maloprodaje ćurećeg mesa u Jagodini i tako ćuretinu učini dostupnom i građanima sa "plićim  džepom".

Za ćureće meso nema interesovanja velikih prerađivača, a kriza kod građana je tolika da danas nemate kome prodati celu ćurku i tu je problem da se proizvodi više, objašnjava  Milanović.

Namerava da mala pakovanja ćuretine ponudi i velikim marketima, širokoj potrošnji, gril restoranima , očekujući da će na taj način uvećati proizvodnju, ali i prodaju.