• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reforma podbacila, tužioce i dalje "pritiskaju"

Izvor Tanjug

Dosadašnja reforma pravosuđa nije donela očekivane i željene rezultate jer se "nedozvoljenim pritiscima neretko ugrožava samostalnost javnog tužilaštva", kaže Deklaracija Skupštine Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

U prilog toj tvrdnji Udruženje navodi da tužioci rade u atmosferi nesigurnosti što je posledica opšteg reizbora javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca kao najgrubljeg kršenja Ustavom proklamovanog načela stalnosti funkcije.

Udruženje u "Deklaraciji o vladavini prava" navodi da je materijalni položaj nosilaca javnotužilačke funkcije pogoršan zbog smanjenjenja plata i ukidanja prava na naknadu za odvojen život, kao i da postoji najava daljeg pogoršavanja materijalnog položaja.

Građani teško do pravde

U tom kontekstu Udruženje je navelo i da su troškovi javnog tužilaštva previsoki, pristup građana pravdi nejednak i otežan, a prava oštećenog svedena na minimum, čime je i pravo na pravično suđenje ugroženo.

Tužioci smatraju da je primena novog Zakonika o krivičnom postupku donela nove probleme, jer je delokrug poslova javnog tužilaštva značajno povećan, dok je broj zamenika javnih tužilaca i dalje nedovoljan, navodi se u Deklaraciji koja je usvojena 14. marta.

Udruženje takođe smatra da je Državno veće tužilaca u sadašnjem sastavu, čija je osnovna obaveza zaštita samostalnosti javnog tužilaštva, izgubilo legitimitet i poverenje velikog broja tužilaca, domaće javnosti i međunarodnih institucija i organizacija zbog učinjenih propusta u radu.

Zbog svega navedenog, navodi se u saopštenju, Udruženje izražava zabrinutost zbog odnosa na koji se pojedini predstavnici državnih organa odnose prema javnom tužilaštvu i pravosuđu u celini, kao i prema nosiocima pravosudnih funkcija.

Upoznata i inostrana javnost

Na propuste su, kako se navodi, ukazali domaća i međunarodna stručna javnost, Poverenik za informacije od javnog značaja, Zaštitnik građana, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Evropska komisija i Evropski parlament.

Ukazuje da je ne samo neprihvatjivo komentarisanje postupaka, već i da narušava poverenje javnosti u javno tužilaštvo i pravosudni sistem i ugrožava vladavinu prava.

Podseća i da su svi državni organi dužni da postupaju savesno i odgovorno, u okviru zakonom propisanih nadležnosti, ali i da omoguće drugim državnim organima vršenje njihovih nadležnosti.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 Tužioci: Nedozvoljenim pritiscima ugrožena samostalost