• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uroš Nejaki: Poslednji srpski car

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave proroka Avakuma i Svetog cara Uroša, naslednika cara Dušana, i poslednjeg vladara loze Nemanjića.

Uroš Nejaki
Uroš Nejaki

Stefan Uroš V Nejaki je jedini sin i naslednik cara Dušana. Vladao je od 1355. godine do 1371. godine, a zadužbina mu je Manastir Matejča. On je poslednji vladar loze Nemanjića.

U njegovo vreme slabi centralna vlast i oblasni gospodari se osamostaljuju. Posle smrti cara Uroša srpska država prestaje da postoji. Vladavina Uroša, sina cara Dušana, bila je gotovo u svakom pogledu suprotna vladavini njegovog roditelja.

I sudbina i istorija ponekad igraju nemilosrdne igre. Tako je prvi potomak cara Dušana poneo nadimak Uroš Nejaki.

Novi srpski car koji je titulu nasledio od oca nije uspevao da zaštiti svoju državu, ni od spoljnih napada, ni od unutrašnjih potresa.

I kako je već bilo pravilo u srednjem veku, i Uroš je morao da vodi bitku za svoja nasledna prava. Najozbiljniji protivnik mu je bio Simeon Nemanjić, Dušanov polubrat.

Iako je celokupna srpska vlastela i crkva stala na Uroševu stranu na državnom saboru u Skoplju 1357. godine, Simeon, vojno daleko snažniji, sebi je dodelio carske dostojanstvene oznake i zavladao Epirom i Tesalijom 1359. godine.

Mladi Uroš je uz podršku svoje majke Jelene, državnog sabora održanog u Skoplju i Dubrovčana uspeo je da spase svoje vladalačko nasleđe.

Ubrzo srpska država podelila na dva carstva, Uroševo i Simeonovo.

U većem delu koji je obuhvatao sve stare srpske zemlje vladao je Uroš.

Pretpostavlja se da je umro 2. decembra ili 4. decembra 1371. godine, verovatno posle Maričke bitke, kao poslednji srpski car.

Posle velikih Dušanovih osvajanja, car Uroš postaje žrtva bahatosti vlastele koja se naglo obogatila u prethodnim ratovima i pljačkama. Infrastrukturna nepovezanost novih teritorija carevine sa jezgrom otežala je uspostavljanje reda i državnih instrumenata.

Uroš Nejaki je proglašen za svetitelja 211 godina posle smrti. Njegove mošti počivaju u u Sabornooj crkvi Svetih Arhanđela u Beogradu.

AVAKUM: PROROKOVAO O HRISTOVOM VREMENU ŠESTSTO GODINA PRE HRISTA

avakum, prorok, prorok avakum

Avakum je bio Asafatov sin, iz Simeonovog plemena. Prorokovao je šeststo godina pre Hrista za vreme cara Manasije.

Prorekao opustošenje Jerusalima. Kada je Nabukodonosor, vavilonski car, udarii na Jerusalim, Avakum se sklonio u ismailćansku zemlju, odakle se posle vratio u Judeju, gde je živeo kao zemljoradnik.

Jednoga dana nosio je ručak radnicima na njivi, kad mu se iznenada javio anđeo i rekao: "Odnesi ručak koji imaš u Vavilon Danilu, u jamu lavovsku. Avakum mu je odgovorio: "Gospode, Vavilona nevideh, i jamu ne znam gde je".

Tada ga je anđeo uzeo za kosu i trenutno preneo u Vavilon, u daljinu ogromnu, na jamu lavovsku, u koju car Kir bacio Danila za kaznu, jer se nije poklonio idolima.

"Danile, Danile, primi ručak što ti ga posla Bog", viknuo je Avakum, a Danil je primio i jeo.
Potom anđeo opet uzeo Avakuma i preneo ga u Judeju, na njegovu njivu.
Avakum je prorokovao i o oslobođenju Jerusalima i Hristovom vremenu.

Upokojio se u dubokoj starosti i sahranjen je u mestu Kela.

Mošti su mu otkrivene u vreme Teodosija Velikog.
Inicijalizacija u toku...

Komentari 23

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran LFC

Ne mogu da snime jedan film o lozi Nemanjica ali zato Radoš Bajić može redovno da snima filmove o ravnoj gori kralju i ostalim izdajnicima.

Kosuro

Mogli ste i da napomenete da postoji crkva Cara Urosa u Urosevcu po kome je grad i dobio ime.

COTW

Hriscanstvo - religija puna "svetaca" ubica , nasilja , pedofilije , homoseksualnosti itd. itd. itd. Sad ce da se javi neka "SRBENDA" vernik i patriota koji ce da se pravi mudar i komentarise moj komentar , nervirajuci se i misleci kako se svet vrti oko njega i njegovih razmisljanja koje je prihvatio od nekog drugog. Religiju treba iskoreniti , to je jedini nacin da bude mir.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU