• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh: Nikad potrebniji mir nego danas

Izvor Fonet

Najveći greh, ubijanje čoveka, svakodnevno se događa u savremenom svetu, često u ime Božje, što je nepojmljivo, poručio je u Božićnoj poslanici poglavar SPC i pozvao na solidarnost sa svim nevoljnicima, bez obzira na rod i veru.Šta vidimo u savremenom svetu? Vidimo da su se ljudi i narodi veoma udaljili od Boga. Ali ne samo od Boga, već i međusobno, jer to jedno sa drugim ide, objašnjava patrijarh Irinej.

Vidimo da se najveći greh, greh ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to, često, u ime Božje, ukazao je poglavar SPC i ocenio da je to nepojmljivo za normalan um i razum.

Pitamo se zar je moguće da neko sa imenom Božjim na usnama ubija nevinu decu, žene, zarobljenike i prognanike? U ime kojeg i kakvog Boga to čini? U ime koje i kakve religije to čini, upitao je patrijarh Irinej.

Zbog ovakve pseudoreligijske izopačenosti, smatra patrijarh Irinej, imamo ovoliko nemira i strahova u svetu, koji nisu ništa drugo do li plodovi aktivne bezbožnosti pseudovernika.

Patrijarh Irinej podseća da je "Gospod došao da spase svakog čoveka" i pita kako onda da se iko "drzne da čoveku oduzme božanski dar života, bilo u majčinoj utrobi, bilo ovde na Zemlji".

Umesto dobre volje i ljubavi među ljudima i narodima, opominje patrijarh Irinej, svedoci smo planetarne ekspanzije egoizma, surevnjivosti, antagonizma i nadgornjavanja - poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost ovog sveta.

"Uputimo molitvu Bogomladencu Hristu da onima koji danas vode svoje narode, pa i čitav ovaj svet, podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost, kako bi ovaj svet izveli iz najdublje moralne i egzistencijalne krize", poziva patrijarh Irinej.

Danas, više nego ikad, napominje patrijarh Irinej, potrebni su mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima, "mir na zemlji i dobra volja među ljudima večiti je vapaj neba i zemlje".

Poglavar SPC podseća da praznik Božić svedoči o bezgraničnoj ljubavi Božjoj prema čoveku i svetu.

Bog nikada ne ostavlja i ne odbacuje čoveka, ikonu svoju, niti ovaj svet, koji je premudro stvorio, ostavlja bez milosti i dobrote svoje. Uvek ga drži na dlanu svome, "jer je Svedržitelj, obnavlja ga i spasava, jer je Spasitelj", smatra patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, "to je najveća i najuzvišenije poruka, ne samo ovog božićnog praznika, nego i svih spasonosnih praznika Gospodnjih".


Poglavar SPC je u Poslanici posebno pozdravio "našu braću i sestre na našem mučeničkom Kosovu i Metohiji, u našoj duhovnoj kolevci".

"Apelujemo na sve prognane i izbegle sa ove naše sveten srpske zemlje, kao i sve prognane i izbegle sa svojih vekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Koruduna, kao i iz raznih krajeva Bosne I Hecegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjiša, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći", poručio je patrijarh Irinej.

On je naglasio da je greh pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne setiti se nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vere bili, a "naročito naše braće i sestara na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini i u Africi".

Sećajmo ih se molitveno i pomozimo im delatno kad možemo i koliko možemo, poručio je poglavar SPC.

Svetosavskoj braći i sestrama u otadžbini i rasejanju patrijarh Irinej poručuje da "razviju i pokažu dobru volju međusobno i prema svim ljudima oko nas".

"Živimo sveto i čestito i ispunimo zavet otaca kojim su nas zavetovali za Carstvo nebesko", istakao je patrijarh Irinej.

Govoreći o značaju ovog praznika za srpski narod, patrijarh Irinej kaže da je Božić vaspitavao u svemu onom što je "sveto, čestito i milome Bogu pristupačno".

Znajući to, još jedanput vas pozivamo: čuvajmo jedinstvo vere i Crkve svetosavske i svetinju ovog božićnog praznika, kao zenicu oka svoga, naglašava patrijarh Irinej.

Ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu, poručio je patrijarh Irinej u Poslanici i zaključio da je SPC bila, jeste i biće garant duhovnog i narodnog jedinstva.Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA