Završena drama oko plata, dogovor u subotu? | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Završena drama oko plata, dogovor u subotu?

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Konačan dogovor svih učesnika o Nacrtu zakona o platama očekujem u subotu, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka državne uprave, Kori Udovički.

Udovički je dodala da bi Nacrt mogao da bude usvojen na sednici vlade istog vikenda, a nakon toga po hitnom postupku upućen na usvajanje u Skupštinu Srbije.

"Premijer će obaviti poslednji razgovor sa sindikatima i predstavnicima nezavisnih tela u subotu i tada će biti doneta odluka. Ako ona bude pozitivna, očekujem da vlada zaseda za vikend ili u ponedeljak, jer to nam je krajnji rok, ukoliko želimo da na osnovu ovog zakona obezbedimo i početak rada projekta Svetske banke za podršku reformi javne uprave", rekla je Udovički u intervjuu Tanjugu.

Pogledajte

00:00
Udovički o regresu
Udovički o regresu
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Ona je upozorila da, ukoliko bi dogovor sa sindikatima o zakonu o platama izostao, to bi odložilo kredit Svetske banke od 75 miliona dolara namenjen reformi javnog sektora bar godinu dana, jer bi to značilo da se sve radi iz početka.

"Ako bi zakon ostao na novoj preradi, o tome bi ponovo mogli da razgovaramo za nekoliko meseci, ali onda bismo imali problem sa MMF-om koji je kao uslov za pozitivnu ocenu četvrte revizije imao usvajanje ovog zakona", rekla je Udovički koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Ostaje isto za bolovanje i minuli rad

Pored toga što u novom Nacrtu obračun plata za vreme bolovanja ostaje po starom, kao i minuli rad, ona je navela da su i pravila kada je reč o regresu i toplom obroku ostala ista.

Udovički je poručila da je jedna od bitnih stvari koje zakon donosi ujednačavanje uslova rada u javnoj upravi i nezavisnim državnim organima, jer se u delu sistema obračun radio na osnovu samo osnovne plate, a u drugom u sladu sa Zakonom o radu, dakle na osnovu proseka od 12 meseci.

"To je bilo pitanje, ali su nas uskladili sa Zakonom o radu, jer je bilo teže napraviti argument obratno i jer ne bismo želeli da se naknada umanji. Mi smo svakako verovali da se neće bitno razlikovati kad jednom unesemo u koeficijente i neke specifičnosti posla, zbog kojih su prosečne zarade po nekad bitno više u odnosu na osnovnu zaradu", navela je ona.

Govoreći na primedbe vezano za osnovice za obračun u lokalnim samoupravama, ona je rekla da mnoge ustanove na lokalnom nivou imaju i zaposlene sa lokala i iz republike, koji u istoj ustanovi rade po različitom režimu.

"Logično je da osnovica republičkog budžeta mora da se primenjuje na sve lokalne samouprave. Ako neka ima manje sredstava, ima autonomiju i mora da realizuje budžet u skladu sa sredstvima, pa je osnovica propisana samo kao maksimum", rekla je.

Prema njenim rečima, neuređenost se tek vidi kod ovog pitanja, ali čitav problem i nije moguće rešiti samo zakonom o platama, već i uređivanjem ustanova i postavljanjem pitanja čija je odgovornost za rad ustanove

"Ustanova mora da pripada jednoj ili drugoj vlasti i da se zna kojoj vlasti direktor polaže račune. A od koga ustanova dobija novac, to je druga stvar. To je samo izvor prihoda, može i od donatora", rekla je Udovički.

PRINCIPI DRŽAVNIH PLATA

Potpredsednica vlade je istakla da zakon o platama reguliše niz principa, a prvi je da se ne diraju funkcioneri čiji su položaj i plata već uređeni reformskim zakonima, kao što je slučaj sa sudijama.

Drugi princip je, nastavlja, da tamo gde su funkcioneri odgovorni za rad institucije, recimo ministri, državni sekretari, da oni ne smeju da zarađuju manje od 10 odsto više od najplaćenijeg službenika.

"Ako odgovarate za nečiji rad, a zarađujete manje od te osobe, otvara se pitanje koruptivnosti i to je bio zahtev Svetske banke", objasnila je dodajući da bi najviše i izborne funkcije - poslanici, odbornici, trebalo da budu rešene posebnim zakonom.

Udovički je navela da zakon postavlja principe za uporedivi rad, a postavljeni su i kriterijumi šta je uporedivost - slična složenost, odgovornost, uslovi rada... A za uporediv rad mora da se zarađuje uporediva osnovna zarada, dok za veći učinak sledi veća zarada.

ZA ZDRAVSTVO, PROSVETU I KULTURU - POSEBNI ZAKONI

Udovički objašnjava da će neke profesije morati da budu regulisane kroz posebne zakone čije usvajanje se očekuje u narednom periodu.

U gubitašima svi mogu na minimalac, ali...

Govoreći o javnim preduzećima, ona je rekla da je prva reakcija javnosti "zašto se nama uređuju plate koje su niže i uređenije nego u javnim preduzećima, a njih ste opet pustili", ali javnim preduzećima su, objašnjava plate uređene po Zakonu o radu. "Vi imate pravo, po Zakonu o radu, da svima umanjite zarade na minimalac ako poslujete sa gubitkom. Da li smo videli da se to dešava? - ne. Šta nam to govori? Nije to posledica toga da li su im plate uređene zakonom ili ne, već drugih problema", rekla je Udovički.

"Očekujemo da bude donesen poseban zakon, kojim će biti pokrivena prosveta i zdravstvo i kultura, a na kojem je da uredi konkretno sisteme napredovanja i bliže objasni vrednovanje, jer je priroda svakog posla različita. Logično je da će se u okviru toga urediti i zarade funkcionera koji vode te organizacije", rekla je Udovički.

Udovički je navela da je plan i da se transparentno prikaže sistem plata i način vrednovanja i za sva nezavisna tela, u koje spada skupština, predsedništvo...

Potpredsednica vlade je kritikovala to što se programi JP i dalje olako usvajaju i što se dozvoljava da "posluju kako posluju i isplaćuju plate kakve isplaćuju".

"Instrumenti da se to reši su tu, ali moraju se doterati. Zakon o JP se donosi, ali mi problem plata u njima nećemo rešiti ovakvim zakonom, jer to nigde u svetu nije praksa i značilo bi da smo se vratili u doba planske privrede. Rešenje je da preduzeća funkcionišu na tržištu pod tržišnom disciplinom, a ako to ne daje rezultate moramo da se pitamo šta smo pogrešno uredili u njihovom korporativnom poslovanju", istakla je.

Udovički je istakla da zakon o platama daje mogućnost i način da se uvede red u državu, ali ne može sam po sebi da to nametne.

"Neće biti teško izigrati ga kroz posebne zakone. Zato naredna vlada mora odgovorno tome da pristupi, da jača disciplinu u javnim službama, da drži otvorenost u poređenju zarada i u tome šta nam je ostalo neuređeno", poručila je ministarka.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

fićko

ako ova država razmišlja o svom opstanku mora da prestane da daje ogroman broj plata ljudima koji ništa ne rade...ovo više nije glupi socijalizam gde su svi u potrazi za "besplatnim ručkom" i "gde radio ne radio svira radio"...mora se novac pametnije ulagati i mnogo više ulagati u javne infrastrukture ali pre toga je najvažniji efikasan i realan poreski sistem...srbija mora da popravi život naših građana poboljšanjem u svim sektorima kako bi se država razvijala i napredovala...i ne treba da se lažemo ako je nešto dobro to je dobro ako nešto ne valja to ne valja i treba popraviti...

Ako Cemo Tako

Pa i Republika Srbija posluje sa gubicima svaki mesec,ja se potpuno slazem da se ministrima i svima u skupstini i ministarstvima smanji plata na minimalac onda.moze?

nebojsa

Koja drama? Sto pravite sprdnju. Vujovic i Kori se zezaju sa ljudima.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU