Pravni ping-pong: Sudija Jakšič ponovo slobodan | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Pravni ping-pong: Sudija Jakšič ponovo slobodan

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Trećestepeno veće Apelacionog suda u ukinulo je presudu kojom je bivši član Visokog saveta sudstva, sudija Blagoje Jakšić, osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i predmet vratio drugostepenom sudu.

Osuđujuća presuda Jakšiću je izrečena nakon što je drugostepeno veće Apelacionog suda preinačilo presudu Specijalnog suda kojom je Jakšić bio u dva navrata prvostepepno oslobođen optužbi da je zloupotrebio službeni položaj dok je radio kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Po nalazu veća Apelacionog suda koje je odlučivalo u trećem stepenu drugostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

Visoki savet odavno "presudio"

Jakšić je bio uhapšen 23. septembra 2011. godine i pet i po meseci je proveo u pritvoru do odluke suda da mu dozvoli odbranu sa slobode uz jemstvo od 80.000 evra. On je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet sudstva izabran je u martu 2010. godine na neposrednim sudijskim izborima. Jakšić je u tom telu bio zadužen za postupanje po pritužbama neizabranih sudija - koji nisu prošli reizbor 2009. godine. Nakon pokretanja postupka, Visoki savet je odlučio da nema uslova za njegovo razrešenje sa sudijske funkcije, kao ni iz tog tela.

"U drugostepenoj presudi nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su navedeni su nejasni, na šta je izjavljenim žalbama osnovano ukazano i zbog čega je ukidanje drugostepene presude bilo nužno", navelo je trećestepeno veće Apelacionog suda.

Osporenom presudom ostali optuženi su takođe osuđeni.Ljubomir Biševac osuđen je na tri godine zatvora, Dragan Gavrilović i Milorad Laketić na po dve godine zatvora, a Blagoje Čurović na godinu dana.

Nakon što je već jednom ukidao prvostepenu presudu kojom su svi bili oslobođeni optužbi, Apelacioni sud je, nakon druge oslobađajuće presude, usvojio žalbu tužilaštva za organizovani kriminal.

Nakon održanog glavnog pretresa tokom kojeg je sam izveo ključne dokaze Apelacioni sud je preinačio presudu Specijalnog suda i izrekao osuđujuću presudu, koja je sada ukinuta po žalbi i predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Biševac i direktor DTP "Luh" iz Kosovske Mitrovice i Milorad Laketić optužrni su da su 1997. godine zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora, a Jakšić jer je kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici neutvrđenog dana u leto 2000. ili 2001. godine dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige tog suda izvrši overa tog fiktivnog govora.

Referenti overe u sudu Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović su optuženi jer su Jakšićev njegov nalog izvršili.

Biševac je potom 2002. godine, prema presudi pomenuti prostor prodao Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za kupoprodajnu cenu od 20 miliona dinara i tako pribavio imovinsku korist u tom iznosu, i naneo štetu DTP "Luh".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

V

Slobodan jer je blizak SNS-u.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU