Sa protesta su zatražili ostavku gradonačelnika Siniše Malog, jer više od deset meseci nije utvrđena odgovornost za ponoćno rušenje objekata u četvrti Savamala, a nedavno su iznesene i direktne optužbe na račun gradonačelnika iz njegovog najbližeg okruženja.

Protest je, posle šetnje završen ispred zgrade tužilaštva i sudova u Katanićevoj ulici "održavanjem pomena pravdi, javnom interesu i odgovornost"i.

Ispred zgrade pročitani su odlomci pripovetke Radoja Domanovića "Vođa". Po završetku protesta dok su se građani razilazili, sa zvučnika se čuo posmrtni marš.

Prema procenama policije, u protestu je učesvovalo oko 10.000 građana, a skup je prošao bez incidenata, piše Beta.

Kolonu, koja je od Skupštine grada Beograda, gde je skup počeo u 15 časova, pa na putu do tužilaštva, "pozdravili" su i pojedinci drugačijeg stava koji su nosili parole "Sponatno - stigni dolare?" i "Patku daj tati".

Pogledajte fotografije našeg foto-reportera:

Mondo/ Stefan Stojanović protest

Na protestu je govorila profesorka Vesna Rakić Vodinelić, koja je izrazila uverenje da građani Srbije nisu narod sa kojim vlast može da radi šta hoće.

Ona je ocenila da je premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije "presudio" da će Mali odgovarati samo pred svojom partijom, javlja Beta.

"Mi tražimo sudsku istinu o tome šta se desilo. Nećemo da živimo u lažima. Građani Beograda i Srbije će jednom saznati razloge za ćutanje i razloge za rušenje", rekla je Rakić-Vodinelić i pozvala tužilaštvo da uradi svoj posao, poručivši im da su se zakleli da štite Ustav i zakone od svih, a pre svega od vlasti.

Protest u Beogradu - Traži se ostavka gradonačelnika Malog
Mondo/ Stefan Stojanović Novinarka Vremena Jovana Gligorijević ocenila je da je novinarska profesija samu sebe obrukala i pojela sopstvenu suštinu, jer, kako je rekla, niko od medija sa nacionalnom frekvencijom nije preneo svedočenje bivše supruge Siniše Malog u kojem ga je ona optužila za organizaciju rušenja u Savamali.

"Aleksandar Vučić obnarodovao je ono što svi znamo - da će se kandidovati za predsednika. Zašto je to uradio baš juče? Da ne bismo pričali o Siniši Malom", rekla je ona i dodala da u Srbiji ima malo slobodnih medija, ali da će oni nastaviti da se bave tim slučajem.

Ona je rekla da ne može da zamisli bolji način da se obeleži Dan državnosti Srbije nego protestom na kome građani brane zakone, ustavni poredak i državnost.


Građani koji su učestvovali na protestu nosili su parole i zahteve za ostavkom Siniše Malog, a na parolama su bili i citati iz Sretenjskog ustava i podsećanje da je danas Dan državnosti.

Pre početka skupa Andrija Stojanović iz inicijative "Ne(da)vimo Beograd" rekao je agenciji Beta da gradonačelnik Beograda Siniša Mali više ne sme biti gradonačelnik niti jedan dan.

"Ono što želimo danas da adresiramo jeste rad tužilaštva. Želimo da skrenemo pažnju da građani više ne žele da pristanu na instrumentalizaciju i korišćenje javnih funkcija u korist mutnih poslova i kriminalnih radnji koje nisu rasvetljenje nakon više od godinu dana", rekao je Stojanović.

Protest su, kako je saopšteno, podržali sindikati vojske i policije, Sindikat namenske industrije, Prosvetni sindikat, kao i građani iz Niša i Novog Sada.

 Na protestu su bili i lider demokrata Dragan Šutanovac, šef beogradskog odbora DS Balša Božović i poslanik Đorđe Vukadinović, prenosi Tanjug.

Posle skupa ispred zgrade Skupštine grada (Stari dvor) demonstranti su marširali centralnim gradskim ulicama, sve do Višeg javnog tužilaštva u Katanićevoj ulici. Za to vreme bio je obustavljen saobraćaj.

Protest je organizovan i jer je proteklih dana objavljen intervju bivše supruge gradonačelnika Beograda Marije Mali za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), u kojem ona optužuje Sinišu Malog za direktno učešće u rušenju u Savamali, ali finansijske malverzacije sa neprijavljivanjem pravih prihoda Agenciji za borbu protiv korupcije.

U izbornoj noći, 24. i 25. aprila 2016. godine, u Hercegovačkoj ulici, maskirani ljudi bagerima su porušili nekoliko objekata. Građani su pozivali policiju, ali ona nije dolazila, već ih je upućivala da pozovu komunalnu policiju, koja takođe nije izašla na mesto incidenta.

Postupak istrage je formalno još u predistražnoj fazi.