• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika matura umesto prijemnog za fakultete

Izvor mondo.rs

Umesto prijemnih ispita, za upis na fakultete od školske 2020/2021. polagaće se velika matura. Tako će već sadašnja generacija osmaka, kada dođe do kraja srednje škole, polagati maturu iz tri, četiri ili pet predmeta.

Učenici srednjih škola za upis na fakultete za tri godine polagaće opštu, stručnu ili umetničku matura, saznaju "Večernje novosti".

Srpski jezik biće obavezan za sve učenike, a matematika za one koji su je učili duže od dva razreda.

Ukoliko matematiku nisu učili duže od dva razreda, učenici će umesto nje polagati opšteobrazovni predmet po izboru.

Treći predmet biće izborni, a učenici će moći da biraju između istorije, biologije, geografije, hemije, fizike i stranog jezika.

Gimnazijalci će polagati opštu maturu, u okviru koje će se polagatii testovi iz maternjeg jezika, matematike i jednog predmeta po izboru. Ukoliko upisuju fakultet koji zahteva položen test iz, recimo, hemije i biologije, onda će onda jedan od ta dva predmeta uzimati kao kao treći, obavezni, a drugi će polagati kao četvrti, izborni.

Stručna matura za učenike srednjih stručnih škola pored srpskog i matematike, ako su je učili duže od dve godine, imaće i stručni test, koji će se sastojati iz praktičnog i teorijskog dela.   

Umetnička matura, piše list, biće slična, samo što će umesto stručnog, pogati umetnički test sa praktičnim i teorijskim delom.

"Generacije koje su sada u srednjoj školi završavaće i upisivaće se na fakultete prema važećim pravilima, a za učenike koji će ove godine upisati srednje škole, važiće nova pravila, tako da će Nacionalna matura biti prvi put sprovedena na kraju školske 2020./2010. godine”, rekao je za Novosti dr Radivoj Stojković, zamenik predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta i član radne grupe.

Nacrt radne verzije "Program nacionalne mature" radna grupa je završila i poslala ministru prosvete, nakon toga uslediće javna rasprava, a zatim finalna izrada tog važnog dokumenta, da bi pre nove školske godine stigao na usvajanje pred Nacionalni prosvetni savet.

Kada se usaglase, ostaje samo da ministar prosvete potpiše dokument.

Da se (opet) ne obrukamo: Vežbamo za PISA test

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

građanin 3

1979 godine sam polagao i maturu u gimnaziji i prijemni na fakultetu

To

Prepisano iz Hrvatske tamo je tako vec pet godina..

Sava

Koji put se to menja? Sve izmene su samo forma, nista sustinski

special image