Društvo

MALE ELEKTRANE su ZLO:Recite NE uništavanju reka, pozivaju sa Stare planine

Izvor mondo.rs

Predstavnici Saveza mesnih zajednica Stare planine pozvali su danas sve relevantne institucije i pojedince da spreče uništavanje reka Srbije i dalje, nelegalne, radove na izgradnji malih hidroelektrana.

Izvor: MONDO/P. Vujić

„Opstanak života na planeti, pa i ljudske vrste, nemoguć je bez očuvanja prirodnog sveta. Zato ćemo i dalje braniti naše reke od pohlepe pojedinaca za profitom.“, rekao je novinarima Dušan Mitić, odbornik Skupštine grada Pirota i predstavnik Saveza mesnih zajednica Stare planine.

"Dok evropske vlade danas navode borbu protiv klimatskih promena kao jednu od ključnih stvari u današnjem vođenju država, u Srbiji imamo apsurdnu situaciju da ljudi moraju svim mogućim sredstvima da se bore za očuvanje prirode u kojoj žive. Oni koji se iskreno bore za odbranu reka Srbije uvek su imali i imaće podršku Zelene stranke i mene kao narodnog poslanika", istakao je predsednik Zelene stranke, mr Goran Čabradi.

Aktivisti koji se bore za očuvanje reka Stare planine i protive izgradnji derivacionih mini hidrocentrala i članovi Saveza mesnih zajednica Stare planine mesecima protestuju protiv izgradnji derivacionih mini hridroelektrana na Staroj planini i zaštićenim područjima.

Traže od državnih organa da se zaustavi izgradnja derivacionih mini hridroeletrana.

Aktivisti su za 21. septembar najavili veliki protest u Pionirskom parku u Beogradu a najavili su i da će se 29. septembra u zgradi Predsedništva u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.