Društvo

Poruka SANU zbog napada na akademika: Bolje da se takmičimo u pristojnosti

Izvor mondo.rs

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) reagovao je povodom napada na akademika Dušana Teodorovića.

Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Izvršni odbor SANU istakao je da "sa velikim negodovanjem prati medijske napade na svog člana, akademika Dušana Teodorovića", ocenjujući da "nije reč o sučeljavanju sa političkim mišljenjima koje on slobodno iznosi u javnost, već o negiranju njegovog integriteta i ličnosti".

"Umesto da se takmičimo u inteligenciji (što smatramo pokušajem dosetke), predlažemo da se posvetimo svakodnevnom takmičenju u pristojnosti, koje nam, bojimo se, u ovom trenutku više nedostaje od pameti", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora SANU.

SANU je reagovao na pismo vlasnika TV Pink Željka Mitrovića posvećeno akademiku Dušanu Teodoroviću, u kojem je naveo da se "ne ruga ljudskoj gluposti već isključivo 'akademskoj'" i u kojem je Teodoroića nazvao "akademikom-bageristom".

"Ne bih se ni bavio ovom temom da me nije podstakao najgluplji i najtalentovaniji među akademicima svih akademika od 1841. godine od kada je SANU i osnovana, a poznatiji kao 'akademik-bagerista' Dušan Teodorović. Istini za volju, ovaj naučni radnik nema ni nagrade, ni priznanja za svoj petodecenijski rad, ali svakako ima poriv da svoju društveno-statusnu fejk (fake na engleskom - lažna) nadomesti rušilačkim ambicijama i pokličima da 'Pink treba srušiti bagerima'", naveo je Mitrović.