Društvo

DSS: Presuda Urošu Jankoviću je nestručna ili posledica pritiska na sud

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Predsednik Demokratske stranke Srbije o presudi kojom je bivši potpredsednik beogradske opštine Čukarica Uroš Janković osuđen na 2 godine zbog optužbi da je prevario golmana Vladimira Stojkovića u vezi sa prodajom placeva na toj opštini.

Izvor: Ilustraciija/MONDO

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da presudu funkcioneru te stranke Urošu Jankoviću za krivično delo prevare vidi kao "ozbiljnu nestručnost ili nesavesnost sudije", "neku vrstu političkog pritiska" ili i jedno i drugo istovremeno.

Viši sud u Beogradu doneo je u četvrtak prvostepenu presudu kojom je Janković osuđen na dve godine zatvora za prevaru golmana FK Partizan Vladimira Stojkovića kojem je, kako je naveo sud, prodao tuđe placeve u Makiškom polju.

Jovanović je za agenciju Beta rekao da u tom "kafkanijanskom procesu" ima puno nelogičnosti te da ne sumnja da će apelacijom presuda "biti dovedena u svoj red".

"Glavni okrivljeni (Vladimir) Đurković priznao je krivicu i u sporazumu sa tužilaštvom naveo da Janković nema veze sa spornim parcelama. Oštećeni Stojković je kazao da je Janković nevin i izvinio se na sudu što se 'ogrešio' o njega", rekao je Jovanović.

Golman Partizana Vladimir Stojković je sredinom juna ove godine pred sudom rekao da se ogrešio o Uroša Jankovića.

"Od momenta kad sam prijavio prevaru, desilo se dosta toga. Razmišljao sam i shvatio da sam se ogrešio o Uroša Jankovića. Ja sam tada njega video kao glavnog krivca, bio sam uvređen i povređen, bio je čovek kome sam verovao i zato sam u nekim stvarima malo prenaglio. U tom trenutku to je bio moj lični utisak, ali želim da spavam sa mirnom savešću. Glavni krivac, prema mom mišljenju je Đurković, koji se predstavljao kao advokat. On je manipulisao mnome. Posvađao je mene i Uroša. Mislim da on mene nije prevario, da on nema veze sa pet problematičnih parcela, mislim da on nije imao uvid ko su njihovi vlasnici. Svu dokumentaciju je vodio Đurković", rekao je tada Stojković.

Predsednik DSS je u izjavi agenciji Beta istakao i da "svi materijalni dokazi potvrđuju da Janković nema nikakve veze sa tom prevarom", "a dobio je težu presudu nego čovek koji je priznao krivicu".

"Niko ne može da vas uništi kao nesavesni i nestručni lekar i nesavesni i nestručni sudija - a ja mislim da ih imamo, nažalost, više nego što treba u jednoj državi. Ovaj slučaj to potvrđuje", ocenio je Jovanović.