Društvo

VANTELESNA OPLODNJA: Otvoreno savetovalište u Domu zdravlja Savski venac

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Domu zdravlja Savski venac otvoreno je danas Savetovalište za vantelesnu oplodnju (VTO), gde će parovi koji imaju problema sa začećem moći da dobiju sve neophodne savete.

Sa radom je počeo i kol centar gde pozivom na broj 0800 333 030, od 9 do 20 sati, parovi mogu da se informiše o svemu što ih zanima vezano za pripremu i sam postupak, a nemaju koga da pitaju.

Osim DZ Savski venac, još jedno savetovalište otvara se i u Domu zdravlja Novi Beograd, ali i Centar za vantelesnu oplodnju u zgradi Beograđanke, a urađen je i vodič koji će se deliti u domovima zdravlja.

Otvaranju savetovališta u Domu zdravlja "Savski venac" prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je naveo da se vantelesnom oplodnjom godišnje rodi oko 2.000 beba i  da je  država preduzela brojne korake kako bi se pomoglo parovima koji prirodnim putem ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Država plaća tri pokušaja VTO, povećana je i starosna granica sa 40 na 42 godine a sve u cilju povećanja nataliteta. "Imali smo zahteve da se napravi Banka jajnih ćelija, spermatozoida, i napravili smo je. Tada se javio drugi problem da nema dovoljno donora. Doneli smo odluku da u sledećoj godini nađemo novac pa da plaćamo ženama koje budu donirale jajne ćelije", rekao je ministar.

Lončar je naglasio da je cilj da se savetovališta za VTO otvore u svim domovima zdravlja.

Predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović navela je da svaki šesti par u Srbiji ima problem sa začećem, te da je otvaranje savetovališta i centra veliki korak. Ona je navela da će u zgradi Beograđanke gde se otvora Centar, biti organizovana i psihološka savetovališta.

Savetovališta i Centar za vantelesnu oplodnju zajedno otvaraju Ministarstvo zdravlja, kompanija "Nektar" i Fondacija "Nije svejedno".

Direktor kompanije "Nektar" Mihailo Janković kaže da se ta kompanija već duže bavi pitanjem nataliteta i da se trude da doprinesu da se rodi što više beba. Prethodnih godina renovirali su Odeljenja za vantelesnu oplodnju u GAK Narodni front, a sada idu korak dalje. "Otvaramo Centar za vantelesnu oplodnju, dva savetovališta, spreman je vodič koji će biti dostupan u domovima zdravlja, postoji besplatan kol centar i sledeći korak nabavićemo vozilo koje će biti dostupno da stručna lica mogu da dođu do najmanjih mesta u Srbiji".

Direktorka Doma zdravlja Savski venac, Dubravka Miljuš ističe da je otvaranje savetovališta važno ne samo za pojedince, već za celo društvo, jer se na taj način nastoji da poveća natalitet i to je borba protiv bele kuge. "Naše savetovalište će raditi svaki dan od 12 do 14 sati i svaka druga subota u mesecu od 12 do 16 sati bićemo na raspolaganju parovima", zaključila je ona.