Društvo

Vladika Irinej ZATRAŽIO od Trampa da interveniše povodom Zakona u CG

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Episkop istočnoamerički Irinej zamolio je američkog predsednika Donalda Trampa da interveniše kod Vlade Crne Gore da hitno prestanu i odustanu od progona po verskoj osnovi i od oduzimanja vekovima starih bogomolja.

Episkop je pisao Trampu povodom usvajanja anticivilizacijskog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, pokušavajući da ukaže na oštru zloupotrebu verskih sloboda i prava na posed imovine u Crnoj Gori.

"Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovesti, došlo je do brutalnog sukoba sa miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo želeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja", navedeno je u pismu.

Vladika Irinej je naveo da se stiče utisak da je ovaj Zakon samo izgovor za konfiskovanje verskih objekata podignutih pre 1918. godine, za koje ne postoji zvanična dokumentacija o vlasništvu.

"U slučaju tradicionalnih vera, poput Srpske pravoslavne crkve, koja ima istorijsko prisustvo koje obuhvata period od osam vekova, to podrazumeva gubitak verskog nasleđa i kulturne baštine", dodao je vladika Irinej.

On je u pismu istakao da je Tramp velikodušno učinio versku slobodu glavnim prioritetom spoljne politike, te je u ime vernika SPC, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD pozivao predsednika, Vladu i institucije SAD, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu versku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod Vlade Crne Gore.