Društvo

SEĆANJE NA ŽRTVE: Obeležena godišnjica četničkog pokolja u Pomoravlju

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Boračke organizacije Jagodine, Ćuprije i Paraćina, rodbina i prijatelji, danas su položili vence, upalili sveće i odali poštu žrtvama četničkog pokolja koji se u ovim gradovima Pomoravlja, dogodio u noći 1. februara 1944. godine.

Te noći "crne trojke" Ravaničke četničke brigade Draže Mihajlovića u Jagodini su zaklale 22 osobe, u Ćuppriji i Paraćinu po dvanaest…

Direktor Istorijskog arhiva u Jagodini Dejan Tanić ocenio je danas ispred Spomen kosturnice žrtvama četničkog pokolja u Jagodini, da je to bila "crna slika i jedna od najmračnijih stranica istorije Pomoravlja i Srbije, najtragičniji događaj u Drugom svetskom ratu u ovom delu Srbije".

 "Pouzdano se ne zna koje izdao naređenje i da li su to bile lične akcije nekih ljudi radi osvete, ali svi zaklani su bili civili, nevini ljudi, koji nisu imali nikakve veze s partizanskim pokretom ili s Komunističkom partijom", rekao je Tanić.

Akcija je bila dogovorena i sinhronizovana, dodao je.

"Klali su, nisu gledali da li su deca, majke, žene, starci, sve koje su zatekli te noći po kućama, neke na očigled njihovih najbližih, a žrtve su bili civili, neki od njih ugledni građani: učitelji, profesori, sudije, apotekari, studenti, učenici Gimnazije i Učiteljske škole, zanatlije, domaćice", izjavio je za Tanjug član Republičkog odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić.

Pokolj je počinjen dok je trajao policijski čas koji je uvela armija fašističke Nemačke, što govori da je bio organizovan i izveden sa znanjem nemačke okupacione vlasti i vojske, dodao je Ostojić.
Četnici su svoje žrtve te noći u Ćupriji bacili u Mihajlovu jamu, a u Paraćinu zločin su počinili u Golubovačkoj šumi.

U SUBNOR-u u Jagodini i Istorijskom arhivu imaju "materijal" u čijim dokumentima stoji da je te noći bio planiran i pokolj u Svilajncu, ali je odložen za april, a u mestu Temiću, nije izveden zbog rasula četnika.