Društvo

Ministar ekologije poručuje: Više da vozimo BICIKLE!

Izvor mondo.rs

Srbiji je potrebna ekspanzija biciklizma kao održivog vida saobraćaja koji najmanje zagađuje životnu sredinu, zajednički je konstatovano na sastanku ministra životne sredine Gorana Trivana i predstavnika udruženja građana Novosadska biciklistička inicijativa" (NBI).

Izvor: MONDO/Goran Sivački

"Novosadska biciklistička inicijativa" nedavno se obratila Ministarstvu zaštite životne sredine sa predlogom za subvencionisanje kupovine bicikala, u cilju zaštite životne sredine, smanjenja zagađenja vazduha i smanjenja buke.

Za gradove koji su veći, ili imaju uzbrdice, predložili su podsticaj za nabavku električnih bicikala, i promenu regulativa u oblasti saobraćaja, kako bi biciklistički saobraćaj bio bezbedniji i pristupačniji.

Možda će vas zanimati

Ministar Goran Trivan je u razgovaru sa predsednikom udruženja građana "Novosadska biciklistička inicijativa" Markom Trifkovićem  ocenio pozitivnim sve inicijative koje podstiču one vidove transporta i saobraćaja koji manje zagađuju životnu sredinu i imaju manji ekološki otisak, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Trivan je pozvao sve lokalne samouprave da stvaraju uslove za razvoj biciklizma u svojim sredinama, i tako doprinose boljem kvalitetu vazduha i zdravijoj životnoj sredini

"Mi podržavamo povećanje broja biciklističkih staza i razvoj biciklizma u Srbiji, jer doprinosi smanjenju zagađenja vazduha i očuvanju životne sredine", rekao je mnistar i dodao da je rad ovakvih udruženja u lokalnim zajednicama izuzetno značajan.

Marko Trifković je rekao da se njegovo udruženje zalaže da što više građana za prevozno sredstvo koriste bicikl, i da se uspostavi neophodna infrastruktura za udobnu i bezbednu vožnju biciklista.