Društvo

Ljajić: Kažnjavanje po skraćenom postupku za one koji dižu zamrznute cene

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Ministar za trgovinu, turizam i telekomunikaciju Rasim Ljajić izjavio je večeras da inspektori imaju pravo da po skraćenom postupkom kažnjavaju trgovce koji podignu cene proizvoda koje je vlada ograničila na nivo od 5. marta

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ljajić je za TV B92 rekao da su su pritužbe građana bile uglavnom usmerenje na medicinsku opremu, kao što su zaštitne maske, a da je kazna "do dva miliona dinara, u zavisnosti od težine prekšaja".

On je podsetio da su cene 36 proizvoda zamrznute, od kojih su 16 osnovne životne namirince, a ostalo su hemijska sredstva.

Ljajić je naveo da građani mogu da prijave nepravilnosti na telefone gde su to i ranije činili, ali i da je otvorena posebna linija za prijavu mahinacija sa cenama hemijskih proizvoda, jer su se prvenstveno na njih i odnosile pritužbe.

Kako je naveo, pre zamrzavanja cena, trgovci koji su dizali cene koristeći situaciju nisu mogli da budu kažnjeni ali je to bilo nemoralno.

Govoreći o gomilanju zaliha, on je naveo da je u danu kad se očekivalo proglašenje vanrednog stanja potražnja bila tri puta uvećana od uobičajene, dan kasnije dva puta tako da on očekuje da će se i potražnja normalizovati.

"Najveća je potražnja u većim, da ne kažem bogatijim gradovima. I kad smo pravili analizu prodaje proizvodima ; u prodavnicama, i sami trgovci nam kažu, gde žive bogatiji delovi stanovništva tu je najveće potražnja i tu im prometi rastu za dva, tri ili više puta", rekao je Ljajić, ističući kao primer Beograd i Novi Sad.

On je pozvao građane da se pridržavaju preporuka struke, odnosno zdravstvenih radnika, i da veruju porukama Vlade, navodeći da je najvažniji cilj preduzetih mera zaštita zdravlja građana, kao i da se nastoji da se smanji ekonomska šteta.