Društvo

Penzioneri NEMOJTE U PRODAVNICE, ako baš ne morate!!! (SPISAK RADNJI)

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor mondo.rs

Najstarijim građanima Srbije, onima sa 65 i više godina koji su u prisilnoj (samo)izolaciji, dozvoljeno je, odnosno obezbeđeno, da nedeljom od 4 do 7 sati ujutro obave nephodne kupovine ali to NE ZNAČI DA BAŠ MORAJU U PRODAVNICE.

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Ova mera doneta je da bi se namirnicama i neophodnim kućim potrepštinama snabdeli oni najstariji građani koji nemaju drugu mogućnost da do njih dođu. Ali, ako imaju decu koja o njima brinu, dobre (mlađe) komšije ili su uspeli da dođu do volontera u lokalnom opštinskom štabu, ne bi trebalo da izlaze iz kuća u doma epidemije korona virusa ni ovom prilikom, kao što ne bi trbalo ni da krše meru (samo)izolacijeio rizikuju privođenje.

To je preporuka epidemiologa a nju je i u obraćanju naciji u subotu uveče istakao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

"Nemojte da izlazite ako imate sve", poručio je Vučić i rekao da su i zakazali ovu akciju za od 4 do 7 da bi penzionere demotivisali da izađu, jer svaki izlazak je povećanje rizika i za te građane i za širenje epidemije uopšte.

MERE VLADE

Otvaranje prodavnica za penzionere, koji su u nametnutoj (samo)izolaciji od uvođenja zabrane kretanja starijih od 65 godina (u gradski sredinama), ili 70 godina (u selima i mestima do 5.000 stanovnika) od 15. marta, samo je jedna od mera Vlade Srbije, koja je doneta od izbijanja epidemije i u Srbiji. Vezano za korona virus, Vlada je 14. marta privremeno zabranila izvoz osnovnih proizvoda za potrebe građana a 18. marta i ograničila cene, odnosno marže na te proizvode. U međuvremenu, predsendik Republike je proglasio i vanredno stanje 15. marta, tako da je Vladi omogućeno da donosi ogranićenja i uredbe u mnogo širem spektru nego inaće.

A za one koji se ipak odluče na ovu, u ovakvim uslovima već i avanturu, čekaće iz otvorena vrata pred zoru u 928 prodavnica koje su spremne za ovu priliku.

Spisak svih prodavnica u Srbiji, razvrstanih prvo prema imenu trgovačke firme (lanca) a potom prema metu gde se prodavnica nalazi, možete otvranjem sledećeg LINKA:

A na tim vratima svi će dobiti zaštitne maske za lice a prodavci će unutar objekata nositii i zaštitne rukavice kako bi se što više zaštitili naši najstariji građani, koji su najugroženija grupa u epidemiji ove opake bolesti. Mere opreza i dalje stoje, kao i za one mlađe kupce, pa će se u prodavnice ulaziti po grupama (ogranienje je jedan čovek na svaka 4 metra kvadratna površine radnje), odstojanje između kupaca mora biti dva metra u svakom trenutku, i sl. 

Što se tiče onoga što će zateći u prodavnicama, tu nema problema jer za razliku od dobrog dela Evrope, u srpskih prodavnicama zaista ima gotovo svega – i toaletnog papira, i ulja, brašna, mesa, mleka…

Nedostaju, doduše, ili se teže nalaze (mada će, veujemo, za ovu priliku i toga biti u rafovima) doduše, neke "sitnice" poput svežeg kvasca i onog u kesicama. Ono čega na tržištu nema, i inače se ne nalazi u prodavnicama – apotekarski alkohol (od 70%), asepsol, zaštitne i hirurške maske, hirurške rukavice…

Ali i svega toga će uskoro biti jer, najavio je predsednik Vučić, već u ponedeljak stižu maske iz inostarnstva (uvoz i donacije), u utorak kreće proizvodnja kvasca u Senti (nekadašnja proizvodnja u Srbiji je ugašena pa je sve bilo iz uvoza), a posle toga i proizvodnja alkohola. Na proizvodnju zaštitnih maski preorijentialse su se i mnoge domaće tekstilne fabrike.