Društvo

Ombudsman upozorava - a šta je sa romskom decom i nastavom?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma zaštitnik građana Zoran Pašalić je izjavio da deca u romskim naseljima nemaju uslove za praženje nastave na daljinu.

"U Srbiji se previđa činjenica da stanovnici neformalnih romskih naselja, kojih u Srbiji ima blizu šest stotina, nemaju pristup vodi, struji niti internetu i da nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave preko televizije online", ukazao je danas Pašalić.


Zaštitnik podržava napore nadležnih koji su najavili pomoć u obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica za stanovnike romskih naselja, kao i u održavanju higijene u naseljima i apeluje na lokalne organe vlasti, da preduzmu potrebne mere kako bi ovim naseljima obezbedili pristup vodi i struji, jer to u situaciji primene mera zaštite usled epidemije korona virusa.

"Neophodno je stanovnicima neformalnih naselja obezbediti dodatnu podršku i nedopustivo je da oni budu isključeni iz podele paketa pomoći za ugrožene, budućii da veliki broj romskih porodica živi ispod linije siromaštva", poručio je Pašalić.