Društvo

Zanatlije rade od sutra! Evo kad bi mogli tržni centri, aerodromi i kafići

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Vlasnici zanatskih radnji i pojedini preduzetnici, inače najviše pogođeni krizom izazvanom pandemijom kora virusa, od sutra će postepeno moći da se vraćaju na svoja radna mesta. Evo kako bi nadalje magao da se vraća život u normalu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Radnje do 300 metara kvadratnih mogle bi da budu otvorene 27. aprila, osim onih u tržnim centrima, ukoliko situacija u vezi sa koronavirusom bude dobra, u protivnom mere će biti povučene.

Plan je da frizerski saloni, saloni lepote, teretane, budu otvoreni od 4. maja dok se otvaranje hotela, banja, tržnih centara, međugradskog saobraćaja, kao i kontrolisano otvaranje aerodroma, kafića i restorana, planira između 4. i 11. maja.

Izvor: Ilustracija MONDO/Georgi Mitev Šantek

Sve države sveta u kojima je "epidemiološka kriva" pod kontrolom donose po fazama odluke u skladu sa strukturom svoje ekonomije kako bi se pomoglo najugroženijim preduzećima u cilju popravljanja zdravstvene slike ekonomije ali ne na uštrb javnog zdravlja, objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Vlade Italije i Španije, država sa najvećim brojem obolelilh i velikim brojem preminulih od kovida, spremile su pakete ekonomske pomoći i najavili postepeno otvaranje pojedinih prodavnica, kafića, muzeja, restorana, ali po fazama i u pojedinim regionima.

Švajcarska je otišla korak dalje i najavila da će frizeri, psihoterapeuti, lekari, jaslice i parkovi biti prvi koji će već od 11. maja početi da rade, pre prodavnica, pijaca, ili škola, biblioteka, univerziteta, zooloških vrtova, a koji bi mogli da budu otvoreni od 8. juna.

Pomoćnik direktora u Sektoru za analitiku PKS Bojan Stanić navodi da prema poslednjim podacima koje ima Komora, u Srbiji je u blokadi oko 950 privrednih subjekata.