NASTAVA NA DALJINU

Šarčević: Mi ne bi bili Srbi da ne tražimo dlaku u jajetu

Autor Aleksandar Nastevski

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je zadovoljan radom nastavnika tokom "nastave na daljinu" i naveo da su se dešavale neke greške, koje su uglavnom bile vezane za televizijsku montažu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Mladen Šarčević je rekao da je u Srbiji nastava bila na dva kanala i da je MInistarstvo putem "nastave na daljinu" moglo da proveri sve ono što je radilo elektronski prethodne tri godine. 

"Mi ne bi bili Srbi da ne tražimo dlaku u jajetu i razlog protiv", odgovorio je Šarčević za televiziju Prva o kritikama na račun te nastave. 

On je dodao da je od zatvaranja škola Ministarstvo brzo reagovalo i da je ovaj vid nastave bila prilika i za nastavnike da provere svoju elektronsku pismenost. 

Govoreći o zaraženim nastavnicima, ministar prosvete je rekao da to ministarstvo nije krilo svoje zaražene i da ih je bilo troje. 

"Izašli su iz bolnica, dvojica se vratila na posao", rekao je Šarčević i dodao da su svi bili bezbedni tokom snimanja onlajn nastave. 

Škole su bile dezinfikovane i ručak im je dolazio u plastici koja se bacala, naveo je ministar prosvete. 

Govoreći o nastavnicima koji su držali onlajn nastavu, Šarčević je istakao da 26 od njih nema radni status i dodao da će se boriti da oni dobiju stalni radni odnos, kao i da će videti sa premijerkom Anom Brnabić da nastavnici budu nagrađeni!

"Bilo je raznih manjih grešaka u televizijskim montažama", odgovorio je za Prvu Šarčević na kritike o onlajn nastavi i dodao:

"Ja ne mogu da uđem u vašu (televizijsku) montažu".

Ministar je rekao da će se na jesen u kontrolisanom broju raditi proba državne mature.

Šarčević je istakao da su u početku "nastave na daljinu" domaći zadaci bili preobimni, i da je to bilo samo prve nedelje. 

"Ovo je bilo sedi i vozi", ocenio je ministar Šarčević nastalu situaciju nakon zatvaranja škola. 

Ministar je podsetio da osmaci dolaze 1. juna u škole koji žele da poprave ocene.

On je rekao da će oni poneti dva testa kući jedan kombinovani i drugi za maternji jezik.

Govoreći o studentima, ministar Šarčević je rekao da se od 15. maja otvaraju studentski domovi, ali u kontrolisanom broju. 

Šarčević: Ja ću biti na jugu Srbije glavni kontrolor što se tiče male mature

Govoreći o prijemnom ispitu, ministar Šarčević je najavio da će biti na terenu tokom polaganja, a da će na jugu zemlje biti glavni kontrolor.

On je istakao da bi bilo neozbiljno otkazivanje male mature i naveo da će ona polagati 17,18 i 19. juna u sportskim salama.

Šarčević je istakao da su testovi za malu maturu bezbedni i naveo da će polaganje biti drugačijeg pošto će biti manje đaka u prostoriji. 

Na testovima će biti više pitanja otvorenog tipa, navodi ministar prosvete.

On je rekao da Ministarstvo već ima naštampane testove i za probu i za sva tri dana polaganja. 

"23. juna će biti objavljeni rezultati", poručio je ministar prosvete i rekao da se ceo proces završava do 13. i 14. jula.