Društvo

NOVI PROGRAM: Nastava za sport u sedam gimnazija

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U okviru reforme gimnazijskog obrazovanja koju sprovodi Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od školske 2020/2021. godine učenici će prvi put moći da pohađaju i novi program nastave i učenje za sport u sedam gimnazija u Srbiji.

Izvor: Mondo

Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, osim u Sportskoj gimnaziji u Beogradu, biće u još šest gimnazija u Srbiji, saopšteno je iz ministarstva.

To su Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, Mitrovačka gimnazija iz Sremske Mitrovice, Užička gimnazija, Gimnazija za talentovane učenike "Deže Kostolanji", Subotica (na mađarskom jeziku), zatim Gimnazija Novi Pazar i "Deveti maj" u Nišu.

Prijavljivanje učenika za Sportsku gimnaziju u Beogradu i sportskih odeljenja pri gimnazijama u Srbiji je 8. i 9. juna 2020. godine.

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport omogući će da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno onih koje školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja, sportske menadžere, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prednost obrazovanja u ovim specijalizovanim odeljenjima je u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima, a primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima tokom školske godine, ističu u Ministarstvu.

Učenici ovog odeljenja će imati i dva nova premeta Sport i zdravlje, koji se u ostalim gimnazijskim smerovima javlja samo u obliku izbornog programa i Sport i trening.

U planu nastave i učenja specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, preciziran je broj teorijskih časova i časova vežbi koji će biti prilagođeni trenažnom procesu učenika, u saradnji sa klubom u kome učenik trenira.

Na nastavi predmeta Sport i trening, učenici će ovladati znanjima o sistemu fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na Sport kao društvenu delatnost i zakonitostima i pravilima trenažnog procesa.

Izučavajući predmet Sport i zdravlje učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci, dodaje se u saopštenju.