Ovo SPREČAVA zaražavanje

Dr Kon o polasku u školu: Gde se OVO nije radilo, dolazilo je do ŠIRENJA VIRUSA

Autor Nataša Petrović

Glavna tema ovih dana u Srbiji je početak nove školske godine, a evo šta o tome kaže dr Predrag Kon.

Premijera Ana Brnabić danas je izjavila da će deca od prvog do petog razreda najverovatnije ići u školu, dok će ostali učenici imati kombinovanu nastavu. Detalji o tome biće objavljeni u utorak, a o ovoj temi govorio je i dr Predrag Kon na konferenciji za medije Kriznog štaba.

"Što se tiče učenika i svih mera koje se planiraju, biće u utorak sastanka Kriznog štaba, razmatra se i dosta toga je prodiskutovano, praktično smo skoro već sve rešili. Postoje neka tehnička pitanja koja su vezana za mogućnosti raznih škola. Roditelji mogu svako jutro deci da izmere temperaturu, da se to ne bi prepuštalo sve školama, a pomoći će i da razgovaraju sa decom, to će videti kroz priloge koje će videti na javnom servisu, samo ponašanje u školama će biti definisano.Neće biti tako teško kao što u prvi mah izgleda, napraviće se tako da deci bude jasno. Treba imati na umu da u mlađim razredima će biti nastava u školama, a za ostale kombinovano i drugačije će biti za srednje. To je ono što je do sada prodiskutovano, a i to je podložno promeni, ali sve će biti definisano u utorak".

Kada je reč o riziku zaražavanja u školama, epidemiolog je rekao da ima škole koje su imale negativna iskustva, a postoji i razlog za to.

"Vrlo pažljivo ćemo pristupiti ovome jer negde postoje i negativna iskustva vezana za polazak u škole, tamo gde se nije temeljno razmišljalo o potrebi održavanja distanci i nošenja zaštite, korišćenja dezifenckionih sredstava, pa je dolazilo do pojave širenja virusa. Bitno je da u mladim uzrastima nemamo težih slučajeva obolevanja, niti postoji visok nivo transmisije. Ta deca i kada obolevaju daleko manje prenose virus", zakljuičio je dr Kon.

Mondo.rs

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.