Jedan meštanin sela Mrčajevci, svojevrsne prestonice ovog gastronomskog delikatesa, otišao je korak dalje i napravio najveći lonac za čuvanje svadbarskog kupusa na čitavom svetu.
"On je zapremine od 560 litara, u njega staje 350 kilograma kupusa, 110 kilograma mesa i dodaje se oko 50 kilograma crnog luka, 15 masti, osam šargarepe i dva kilograma belog luka i dodaje se i pet kilograma raznih začina. Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko deset sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Iz ovog lonca može se nahraniti sigurno preko 1,000 ljudi", kaže za RINU, majstor Milun Tošić.
Njegov lonac prave iskusni i nadaleko čuvani grnačari iz Zlakuse.
Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan, kao u ovom loncu.
"Lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma i još furuna, koja uvek ide uz njega, teži takođe oko 200 i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano. Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom", priseća se Milun.
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:
Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.
Iako zašao u devetu deceniju života Milun se ne predaje i namerava da obori svoj sopstveni rekord, pa je plan da u narednom periodu napravi još veći lonac i to zapremne 600 litara.
(Mondo/Rina)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.