Društvo

SLAVIMO ZAŠTITNICU SVIH ŽENA! Mučena je, bacana u jezero, car je hteo da je siluje ali Bog ju je spasao

Autor Dušan Ivković

Sada ona pomaže u nevolji svima koji joj se mole.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Danas pravoslavni hrišćani slave svetu mučenicu Haritinu.

Rođena je 287. godine naše ere ali je roditelji ostaviše, pa je kao siroče usvoji ugledni hrišćanin Klaudije. Podigao ju je kao svoju ćerku i u hrišćanskom duhu te ona izraste u krotku, smernu, poslušnu i ćutljivu devojku.

Ona je danonoćno učila Božji zakon, i živela u tom duhu a zaklela se da će život proživeti kao devica.

Haritina nije želela stečeno znanje o Hristu da zadrži samo za sebe, već njegovu reč propovedaše i obraćaše mnoge u veru. Kako je sve glasnije učila hrišćanstvom druge, za nju je čuo namesnik cara Dioklecijana, izvesni Dometijan i posla vojnike po nju.

Izašavši pred sud, sudija je upita: "Istina li je devojko da si hrišćanka i da i druge obmanjuješ privodeći ih toj nečestivoj veri?".

Međutim, Haritina bez straha progovori: "Istina je da sam hrišćanka, ali laž je da druge obmanjujem, već zabludele izvodim na put istine privodeći ih Hristu mojemu".

Njene reči razgneviše sudiju, te je na njegovu zapoved vojnici ošišaše i na glavu joj staviše žar. Ipak, Bog nije dozvolio da joj se zlo desi te vernica ostade sačuvana.

Sudija je zatim naredio da je bace u more, ali je Bog i iz mora izbavi. Nije se sudija predavao već zapovedi da je vežu za točak ispod kog su bili šiljci i da je vrte. Ni to im nije pošlo za rukom pošto anđeo Božji siđe i zaustavi točak, a Haritina ostade nepovređena.

Tada sudija, ne znajući više kako da je kazni, naredi da se dovedu razvratni mladići i da je oskrnave. S obzirom da se zaklela da će život provesti kao devica, Haritina poče da se moli Bogu da je sačuva od besčašća time što će je uzeti k sebi. Dok se klečeći molila, duša je izašla iz njenog tela i preselila se u Carstvo nebesko pre nego što vojnici stigoše do nje.

veta Haritina se do danas smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka i žena. Veruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole,pomole joj se i svetica će im pomoći.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.