biće neprepoznatljivo

NA SLAVIJI NIČE GRDOSIJA OD SKORO 7.000 KVADRATA! Na prostoru "Mitićeve rupe" - stanovi, restorani, galerije!

Autor Marija Ivetić

Sekretarijat za urbanizam Grada Beograda oglasio je rani javni uvid u plan detaljne regulacije popularne Mitićeve rupe u Beogradu. Reč je o gradskom parku u opštini Vračar oivičenom ulicama Kralja Milana, Njegoševom, Kralja Milutina i Beogradskom.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Područje Slavije i danas predstavlja "arsenal neiskorišćenih mogućnosti" za razvoj novih sadržaja posebno na nerealizovanim lokacijama u kontaktnim blokovima koji okružuju sam trg - tzv. Mitićeva rupa, piše u Planu.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je Rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije blokova između ulica: Кralja Milana, Beogradske, Njagoševe i Svetozara Markovića, GO Vračar.

U Elaboratu za javni rani uvid, kao planirana namena površina navode se mešoviti gradski centri, objekti i kompleksi javnih službi (instituti i naučno istraživački centri), komercijalni sadržaji, mreže saobraćajnica.

Umesto parka - kompleks od skoro 7.000 kvadrata

Prema planu čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, umesto javne zelene površine i dva dečja parka koji sada zauzimaju najveći deo Mitićeve rupe, kao i nekoliko stambenih objekata, na toj lokaciji nići će mešoviti gradski centri – kombinacija komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, na površini od 6.964,7 m2. Postojeći objekti javnih službi biće zadržani.

Predlogom planiranih sadržaja obuhvaćeni su stanovanje, poslovanje i pretežno komercijalno-poslovne namene sa kulturnim sadržajima komercijalnog karaktera, medijateke, čitaonice, multifunkcionalne sale za odvijanje kulturno-obrazovnih programa, izložbene galerije, kreativne industrije, kulturno-umetnički centar, prodajne galerije, knjižare, specijalizovane prodavnice, prodavnice muzičkih instrumenata, kafei i restorani.

Takođe, dodaje se, imajući u vidu postojeće korišćenje predmetne lokacije, a u skladu sa prvonagrađenim rešenjem, u planu je gradnja pešačkih koridora kroz Mitićevu rupu, odnosno budući stambeno-komercijalni blok. Postojeća kvalitetna vegetacija uklopiće se u novoplanirano pejzažno-arhitektonsko rešenje.

Napominje se i da je obavezno raspisivanje javnog arhitektonskog konkursa za idejno rešenje novoplanirane izgradnje na lokaciji Mitićeve rupe.

Inače, novi plan ne obuhvata samo prostor Mitićeve rupe, već i blok između ulica Kralja Milutina, Kralja Milana, Svetozara Markovića i Njegoševe u kojem se nalaze hoteli "Park" i "Hilton", ali će, kako je navedeno, sadržaji u ovom bloku biti zadržani u postojećim kapacitetima jer tu više nema prostora da bilo šta gradi.

Ciljevi izrade plana su unapređenje postojećeg karaktera i ambijenta u skladu sa značajem i karakteristikama prostora Trga Slavija, implementacija i dalja razrada prvonagrađenog konkursnog rešenja anketnog Кonkursa za urbanističko-arhitektonsko rešenje područja Trga Slavija i okolnih blokova u Beogradu, te funkcionalno unapređenje saobraćajne mreže.

Što se tiče saobraćajnih površina, planirano je zadržavanje regulacije svih ulica u postojećem stanju, izuzev Beogradske ulice čija je regulacija proširena u delu ka Trgu Slavija.

Planira se zadržavanje postojeće regulacije i ulice Svetozara Markovića, ali sa preraspodelom elemenata u poprečnom profilu, u smislu planiranja kosog umesto upravnog parkiranja. Pešačka kretanja se odvijaju postojećim i planiranim trotorima, a u daljoj fazi izrade Nacrta plana neophodno je predvideti pešačke komunikacije kroz blok 10.

Postojeći parkinzi u regulaciji ulica: Beogradska, Njegoševa, Кralja Milutina i Svetozara Markovića će se zadržati, ali je takođe u planu javna podzemna garaža „Slavija“, kapaciteta oko 450 mesta za parkiranje, sa pristupima iz Deligradske ulice i Ulice Prote Mateje.

U budućnosti je na trasi Mekenzijeva-Nemanjina ulica planirana metro linija 2 (podzemno – u dubokom tunelu) sa stanicom „Manjež“.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/eKapija)

Tagovi