Društvo

SLIKA SRPSKOG DEČAKA KOJA JE OBIŠLA SVET: Zoran (3) je tada igrao na krilima oborenog "nevidljivog" aviona!

Autor Aleksandar Nastevski

Slika jednog deteta tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije obišla je čitav svet.

Izvor: Profimedia/Сергея Величкина

"Nevidljivi" američki avion F-117A oboren je tokom NATO bombardovanja naše zemlje, 27. marta 1999. godine, kod sela Buđanovci. Avion koji je bio najveći ponos avijacije te vojne alijanse izrađen je u "stelt" tehnologiji, a za taj vazuhoplov se tada verovalo da ne može biti oboren.

Pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Danijel je sa svojom jedinicom oborio "nevidljivi" avion u ataru sela Buđanovci. Nakon što je F-117A oboren, naredno jutro meštani okolnog sela su se okupili kako bi proslavili ovu pobedu, a među ljudima koji su igrali na krilu oborenog aviona bio je i tada trogodišnji Zoran Jovanović

Zoran Jovanović danas ima 26 godina, igra fudbal i radi u jednoj porodici, a ima i decu. Kako govori o tom događaju 27. marta 1999. godine kaže da taj dan nikada neće da zaboravi i da će, kako kaže, zauvek osećati ponos.

"Neobično jeste što znam da je moja slika obišla sve svetske medije, taman se malo odviknem i zaboravim, kad eto novinara da me podsete! Danas živim u Rumi i manje-više svi znaju da sam ja onaj dečak s krila aviona", kaže Zoran i dodaje:

"Iako me je to na neki način obeležilo, nikad nisam osećao teret, već samo ponos i na sebe i na svoj narod, koji se tako hrabro suprotstavio daleko nadmoćnijem neprijatelju".

Kako kaže otac mu je tada bio mobilisan, a on je sa majkom i dve sestre prvo bili u porodičnoj kući, a onda su prešli u kuću kod komšija. On je otkrio kako je izgledalo to veče kada je oboren "noćni soko".

"Noć kada je pao F-117 bio sam kod njih sa majkom i jednom sestrom, dok je druga bila kod drugarice. Jeste bilo strašno, bio sam mali, a komšije pričaju da sam, kada se to desilo, legao na krevet, zagrlio medu i zaspao. Sutradan, kao i svi meštani, otišli smo da vidimo šta se desilo i tada je nastala ta čuvena slika - ja na krilu aviona", priča Zoran.

Međutim, jedan od detalja koji nikad do sada nije otkrio za medije jeste da mu je lično pukovnik Zoltan Dani, koji je i oborio "nevidljivog", jednog dana doneo upakovan poklončić.

"Sve delove aviona je pokupila i odnela vojska. Međutim, kada je gospodin Zoltan jednom prilikom dolazio da me vidi, doneo mi je zapakovan delić srušenog F-117A, odnosno baš tog krila na kom sam stajao! Čuvam ga kući od tada i čuvaću ga zauvek", kaže Zoran.

(MONDO/Kurir)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.