uživo u jutarnjem

KON O MERAMA: Odgovorio na pitanje da li će doći do OTVARANJA KAFIĆA!

Autor Marija Ivetić

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kaže da je situacija u zemlji i dalje teška, da virus trenutno "kulja".

Izvor: RTS printscreen

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kaže da je prethodne nedelje došlo do stabilizacije na visokom nivou, kao i da se kriva zaražavanja zaravnila u Beogradu. 

"Ono što smo uradili u smilslu mera za sprečavanje prenosa virusa očigledno daje reziltate. Imamo čak i blago popuštanje, posebno u Beogradu gde procenat vakcinisanih raste i prešao je 31 odsto. Ipak, bez obzira što brojke nisu najviše, imamo veoma ozbiljnu epidemiološku situaciju", ukazao je epidemiolog.

On kaže da će se danas održati konsultacije oko mera i apeluje na građane da shvate da smo još uvek u teškoj situaciji.

Kon je i odgovorio na pitanje da li je realno očekivati otvaranje bašti kafića i restorana:

"Perspektiva jeste to, ali moramo još malo da vidimo da li virus gubi svoju snagu. Kafići i restorani su zamišljene oaze u glavama ljude gde jednostavno uđete i skinete masku. Treba objasniti ljudima da su u riziku i kad sede u bašti, da razmak između stolova mora da bude dva metra i da se nose maske u periodu kada se ne konzumira hrana i pića. Mi smo to preporučili, ali imamo problem gde se sve što je preporučeno ne tretira", rekao je Kon.

Rekao je da je još ozbiljna situacija u Nišu i Novom Sadu, dok se u Vranju i Leskovcu malo smiruje.

"Smiruje se i na istoku. U Novom Sadu pa i celoj Vojvodini virus je tamo prilično aktivan. Nije to jednostavno", kazao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo)