Društvo

MARIJA TRAŽILA OD RASPOPA MIRAŠA DA SLUŽI PARASTOS NJENOM DEDI: Mira Marković slala poklone Dedeiću koje i danas čuva!

Autor Aleksandar Nastevski

Ćerka Slobodana Miloševića je Mirašu navela i da se njen otac nikada nije sastajao sa preminulim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem dok je bio u Hagu.

Izvor: YouTube/Azra Redžić Radulović/Printscreen/MONDO/Ana Božović

Ćerka nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, Marija, navodno provodi vreme s poglavarom kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mirašom Dedeićem. Kako pojedini mediji tvrde Marija je od raspopa Miraša tražila čak i da služi parastos njenom dedi.

Marija Milošević, koja ne skriva da je ogorčena na Srbiju zbog izručenja njenog oca Međunarodnom sudu u Hagu, još pre nekoliko godina je, prema tvrdnjama izvora, prišla nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"Marija je ljuta što joj je otac isporučen Hagu i u toj želji da napravi potpuni otklon od svega, ona se približila kanonski nepriznatoj CPC. To je njena odluka, svi mi koji smo joj bliski razumemo njen bes, koji se s godinama nije umanjio, i niko i ne komentariše njene odluke", navodi izvor blizak Miloševićevoj.

Ta saznanja su potvrdili i u nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, navodeći da je njihov poglavar služio parastos njenom dedi, i to na njen zahtev, ali, dodaju, Marija Milošević nije krštena u njihovoj crkvi, iako se i o tome priča u javnosti.

"Na njen zahtev poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, Njegova svetost gospodin Mihailo izvršio je parastos njenom dedi, profesoru Svetozaru Miloševiću u crkvi na Cetinju. Srbi su sprečili da se izvrši na njegovom grobu u rodnom mestu u Lijevoj Rijeci", rekao je Stevo Vučinić, potpredsednik saveta Mitropolije CPC.

"Gospođica Marija je mitropolitu kazala i da nije istina da se Amfilohije Radović sastajao s njenim ocem Slobodanom Miloševićem u haškom zatvoru", dodaje on.

Kako je rekao Vučinić, Miraš Dedeić je više puta razgovarao i s Mirom Marković, i to o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

"Mitropolit je više puta razgovarao i s gospođom Mirom Milošević, koja mu je rekla da su još u socijalističkoj Jugoslaviji znali da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna. Mitropolit u svojoj biblioteci čuva njene knjige koje mu je slala na poklon", rekao je Vučinić i nastavio:

"I Slobodanov brat Borislav, dok je kao ambasador Jugoslavije boravio u Rusiji, posredstvom gospođice Marije tražio je literaturu o autokefalnosti Crnogorske crkve od mitropolita Mihaila, koja mu je poslata na moskovsku adresu".

Inače, Marija Milošević je u jednoj intervjuu pre više godina rekla da je razočarana odnosom Srbije prema njenoj porodici, te zato ne namerava da više ikad dođe u Beograd.

"Meni je, u stvari, strašno žao što sam se uopšte rodila u Beogradu 1965. godine i tamo provela svojih prvih 36 godina. Stalno maštam o tome kako bi bilo divno da tatini roditelji nikada nisu otišli odavde i da je tata bio na moru te godine kad je upoznao mamu, a da je mama došla na letovanje i da su se oni zaljubili i da je mama ostala ovde s tatom. Isto bismo se rodili Marko i ja, i svi bismo bili danas srećni i zajedno", rekla je Marija u intervjuu.

Govoreći o sahrani oca u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, Marija je rekla da misli da niko od njih, ni živ ni mrtav, ne treba da bude u Srbiji.

"Ima latinska poslovica koja kaže: Nezahvalna domovino - ne zaslužuješ ni kosti moje", rekla je tada Marija.

(MONDO/Kurir)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.