Društvo

KONAČNO U SRBIJI! BACIŠ ĐUBRE I ZARADIŠ NOVAC USRED KNEZ MIHAILOVE: Beograd ide u korak sa svetskim metropolama

Autor Natalija Krantić

U Beogradu je postavljen prvi reciklomat.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački/Nataša Petrović

Pokrenuta je akcija "Za naš lepši grad", u okviru koje će u naredne dve nedelje biti postavljeno 25 reciklažnih mašina - reciklomata, na različitim lokacijama u Beogradu. U Knez Mihailovoj ulici (kod Ruskog cara) postavljen je prvi reciklomat, pametna mašina za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada (plastičnih flaša, limenki, papirne i staklene ambalaže).

Reciklomat je domaći proizvod koji je osmislio i projektovao stručni tim iz kompanije Globaltel. Mašina ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada, njegovo prihvatanje i skladištenje.

Kako bi što veći broj građana bio motivisan da pravilno odlaže otpad, podrži reciklažu i koristi reciklomate, mašina je projektovana tako da vrednuje otpad, pa za svaki komad plastične ambalaže korisniku uplaćuje 5 dinara, za staklo 4, a za limenke i papirnu ambalažu (tetrapak) 3 dinara.

Korisnik sam bira kako će da iskoristi prikupljeni iznos. Može da dopuni svoju BusPlus karticu ili da novac uplati Fondu za mlade talente ili Fondaciji "Novak Đoković".

Dodatno, kompanija Globaltel uplaćuje svojim korinicima 10 dinara kredita po recikliranom komadu, bez obzira na tip ambalaže.

(MONDO/Blic)