Društvo

U KOMŠILUKU NOĆENJE I DO 800 EVRA: Skočile cene smeštaja u Hrvatskoj - neke stvari će zbog korone ipak biti zabranjene

Autor Tamara Jovanović

I u privatnom smeštaju slična situacija.

Izvor: Profimedia/Mondo/lana Stošić/Bojana Zimonjic Jelisavac

Letnja sezona počela je pre nekoliko nedelja, a sa prvim turistima stigli su i prvi sezonski radnici na primorje. Naši građani se najčešće odlučuju da svoj budžet popune zaradom boraveći u Hrvatskoj tokom leta. 

U ovoj zemlji zabeležen je dolazak skoro 180.000 gostiju, a najpopularnije destinacije su Istra, Poreč, Medulin i Rovilj, dok je za  Dubrovnik i jug Hrvatske ipak manja zainteresovanost. Međutim, tokom sezone i u ovom delu se očekuje dolazak većeg broja turista.

Ovo je veoma usrećilo i naše građane, koji su otišli da rade sezonu na Jadranu. Većina se iz godine u godinu iznova vraćaju da zarade pare i uživaju na moru tokom letnjih meseci. 

Restorani i hoteli koji zapošljavaju naše građane su izuzetno zadovoljni kvalitetom radnika, plate su relativno dobre, a posla ima sve više jer su mnogi Hrvati otišli preko granice tražeći posao u Italiji ili Austriji.

Što se tiče cena na Jadranu, kako navode upućeni, one su ili ostale iste, ili su skočile u odnosu na prethodnu godinu.

"U luksuznim hotelima više kategorije nemoguće je naći smeštaj za manje od 200 evra na noć. U Rovinju je još skuplje, pa noćenje u superluksuznom 'Parku' košta 650 evra, a u starom, ali preuređenom 'Edenu' 300 evra. Nije jeftino ni u 'staroj dami' Opatiji gde noćenje u hotelu 'Navis' košta 320 evra, a u novom hotelu 'Ikador' čak 800 evra za noć. Iako je turista i dalje malo sa cenama ne posustaje ni Dubrovnik, gde je cena noćenja u junu u hotelu 'Dubrovnik Palas”'650 evra, a u 'Ekscelzioru' 550 evra", navodi izvor.

Ove cene, međutim, nisu prihvatljive za domaće goste i ljude iz regiona, ali za inostrane turiste to nije problem, jer rezervacija ima sve vreme. Kako izvor navodi, poskupljenje se oseća i što se tiče privatnog smeštaja, ne bi li se nadoknadili gubici od prošle godine.

Što se tiče epidemioloških mera, na Jadranu je trenutno povoljna situacija. U Istri skoro da nema novozaraženih, a kako bi se situacija držala pod kontrolom i u narednim mesecima, Nacionalni štab civilne zaštite razmišlja da se ovo leto ne dopusti rad noćnih klubova. Pored toga, većina objekata na Jadranu ima na ulaznim vratima obaveštenje o sprovođenju mera, a hoteli izbegavaju švedski sto.

(MONDO/Novosti)

Tagovi