da li biste probali?

HRANA OD CRVA STIŽE U SRBIJU? Stručnjak za MONDO otkriva - kupaca je mnogo, a praviće se slatkiši, keks, pljeskavice

Autor Tamara Jovanović

Evropska komisija odobrila je da se larve brašnastog crva mogu koristiti u ishrani. Entomolog iz Srbije otkriva kada bi oni mogli da se nađu i na našoj trpezi.

Izvor: Privatna arhiva

Sve češće se pominje priča oko uzgoja insekata za ljudsku upotrebu u Srbiji, a čini se da je ta tema posebno interesantna otkako su države članice EU postigle dogovor da se larve brašnastog crva mogu označavati kao "inovativna hrana". 

Ovaj insekt biće prvi u Evropi koji je odobren kao hrana, te bi uskoro u prodavnicama širom kontinenta mogli da se nađu slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni ovim larvama.

Kontaktirali smo entomologa Matiju Milkovića iz Sremske Mitrovice koji se bavi uzgojem insekata za razne naučne oglede, ali i za potrebe ishrane gmizavaca, vodozemaca, ptica, paukova, riba... ima li ovaj biznis perspektivu u Srbiji.

"Ideja za ovom vrstom uzgoja došla je jer sam i sam gajio neke od egzotičnih životinja, a uvek sam imao potrebu da dokupljujem hranu za njih i to je predstavljalo povremeno problem zbog ograničenog novca tokom studijskih dana", rekao je Matija za naš portal. 

Kako kaže kupaca ima poprilično i da je trenutno veća potražnja od ponude, ali da to varira iz godine u godinu.

"Perspektiva je trenutno dosta neizvesna pošto je tržište malo i lako može doći do veće ponude od potražnje, što se povremeno dešavalo u prošlim godinama. Ovo je trenutno više kao neki dodatni izvor prihoda, zakonski okvir kod nas je trenutno takav da nema poente praviti veća ulaganja.

Zarada u Srbiji je na nivou dodatnog prihoda do 15.000 do 20.000 mesečno.  I dalje mi nije kao osnovni izvor jer je dosta nepredvidivo iz godine u godinu kakva je potražnja, pa tako i varira prihod, otprilike talasasto. Kada su u pitanju zemlje EU, gde nema unutrašnjih granica među državama postoji računica da se ozbiljno uloži novac i da to bude osnovna zarada i primarni posao", istakao je naš sagovornik.

Pogledajte fotografije velikog brašnara:

Kako kaže, cilj mu je da u bliskoj budućnosti uzgaja insekte za potrebe ishrane ljudi i domaćih životinja, ali da pre svega u državi ishrana larvama i skakavcima treba da se prepozna na nacionalnom nivou kao zdravstveno bezbedna hrana.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

"To je hrana koja je bogata proteinima i korisnim mastima, kao i mineralima. Ideja je da se larve, skakavci, popci uzgajaju, posle toga prerade u vidu sušenja u sušari, pa mlevenja u brašno, čime bi se dobilo visokoproteinsko brašno koje se dalje meša sa biljnim brašnom i pravi se hrana kao i do sada, ali i razni drugi specijaliteti, koji imaju isti ukus, miris i izgled, ali je daleko bogatiji proteinima, mastima i mineralima", rekao je Matija i dodao: 

"Zakonskim rešenjima, dobrom promocijom i niskom cenom, smatram da bi to moglo da zaživi u narednih 10 godina".

(MONDO)

Tagovi