PRAVITE SVADBU? ZABORAVITE VIKEND I SPREMITE 4.000 EVRA! U restoranima ovo ne pamte - već je popunjena i ZIMA!

U restoranima proslave zakazane i tokom zime, ali ugostitelji kaparu uzimaju samo za period do kraja avgusta. Skočila cena muzike, dnevnica za konobare, hrane...

Prostor za proslave u Beogradu i čitavoj Srbiji na većini mesta zakupljen je do oktobra, iako se još uvek ne zna da li će korona mere ponovo biti uvedene. 

Prema rečima vlasnika lokala, svadbe su zakazane čak i tokom zime, termini ponedeljkom i utorkom su puni, dok je cena prostora znatno poskupela. 

Zakup, hrana, piće, muzika i dnevnice za konobare koštaju u proseku 30 odsto više, pa tako u restoranima gde je cena stolice bila 25 evra, ona sada košta 30 i više evra, kažu vlasnici. 

"ODRALI" SU ME, ALI DVE GODINE SMO ČEKALI

Marko Jeftanović je jedan od onih koji je posle više otkazivanja uspeo da napravi svadbu, uz mnogo odstupanja od onoga što je prvobitno želeo.

"Želelli smo veliku svadbu u subotu ili nedelju, kako se to i inače radi, ali nismo pronašli termin. Mi smo dva puta otkazivali i rešili smo da uzmemo šta nam se nudi. Napravili smo manju proslavu za 60 ljudi i to me koštalo 5.000 evra, što je više od onoga što sam planirao i mislim da su nas 'odrali' jer znaju da nemamo izbora i da već dve godine čekamo. Najveći problem bili su konobari koji su trebali da služe samo piće, jer je od hrane bio švedski sto. Nije bilo onako kako smo zamislili, nismo našli termin za matičara pa smo se venčali samo u crkvi, ali bolje i tako nego nikako", kaže za MONDO Marko Jeftanović.

NIKADA CELA ZIMA NIJE BILA POPUNJENA

Od aprila u Srbiji samo na venčanje čekalo je više od 40.000 parova. Podaci za druge proslave kao što su rođendani, krštenja i punoletstva još nisu poznati. 

"Mnogi su mislili da je rano za zakazivanje i čekali su da vide šta će biti sa korona merama. Ipak, oni su sada zakasnili, jer sve je već popunjeno. Nemoguće je da se nađe slobodan termin do oktobra, tada je mala pauza pa je zima opet zauzeta. Nikada nije bilo popunjeno celo leto i zima, jer to nije sezona svadbi, ali sada je upravo to slučaj", kaže za MONDO vlasnik restorana iz Valjeva. 

DAĆETE NAJMANJE 600 EVRA VIŠE

Kada gosti pozovu moraju najpre da se spreme na listu čekanja. Ako ne pristanu na to, teško da će u skorije vreme organizovati svadbu. Uz sve to, moraju da se spreme na poskupljenja do kojih je nedavno došlo. 

"Prosečna svadba košta od 4.000 do 10.000 evra 4- oko 100 ljudi. Naravno, postoje velike razlike u tome šta ko odabere. Osnovni meni za proslave i svadbe više neće moći da se nađe za 25 evra po osobi, već će poskupeti na oko 30 evra. Hrana i piće koštali su 2.000 ili 2.400 evra za 100 ljudi, a sada koštaju 3.000, znači najmanje 600 evra više. I dnevnice za konobare su nikada veće prosto jer je jako teško naći ljude koji žele da služe na svadbama. Ipak izlazimo u susret tako što većina usluga može da plati posle same svadbe",otkiva za MONDO Milomir Radisavljević iz Jagodine. 

KAPARU UZIMAJU SAMO DO KRAJA AVGUSTA?

Kako kažu iz jednog beogradskog lokala, ugostitelji nude popust za sve koji se odluče da svadbu umesto vikedom, naprave radnim danom. 

"Recimo, petkom imamo 20 odsto popusta. Zauzeti su nam ponedeljak, utorak i sreda do kraja oktobra, to je sada postalo kao vikend. Telefoni ne prestaju da zvone i stalno se traži termin više. I pre korone je bila gužva, a sada je karakteristično da svi navaljuju u istom periodu, dok se opet nismo zatvorii zbog mera i korone. Ipak, kaparu uzimamo samo za period do kraja avgusta, pošto ne znamo šta će posle biti", kažu za MONDO iz beogradskog restorana.