Društvo

OD ŽARIŠTA KOVIDA DO PRAZNE BOLNICE: Ovaj grad u Srbiji je za samo godinu dana uspeo da stavi koronu pod kontrolu

Autor Veljko Petranović

U poslednjem talasu pandemije izazvane korona virusom, kada se na svim odeljenjima Opše bolnice Užice lečilo preko 200 pacijenata, proglašena je vanredna situacija. Danas je taj broj u velikoj meri smanjen.

Izvor: Rina

Danas je situacija mnogo drugačija. Trenutno je hospitalizovano 48 kovid bolesnika, a devet pacijenata sa najtežom kliničkom slikom priključeno je na respiratore.

U jeku pandemije korona virusa, tokom 2020. godine je svaki drugi testiran na virus korona u Bajinoj Bašti bio pozitivan, a u toj Opštini uvedena je vanredna situacija.

Broj pozitivnih osoba na korona virus u Bajinoj Bašti na dnevnom nivou kretao se oko 35, što je između 50 i 70 odsto pozitivnih, a to je bio najveći broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije.

U kovid bolnici u Krčagovu nalazi se 61 pacijent, u Požegi 33, Prijepolju 15, Priboj 20, Novoj Varoši 9 i u Bajinoj Bašti već dug vremenski period nema hospitalizovanih pacijenata. U bolnicama Zlatiborskog okruga ukupno sedam pacijenata ima teži oblik korona virusa, gde su i priključeni na respiratore.

(MONDO/Rina)