KAKO SE POKREĆE OSTAVINSKA RASPRAVA: Nekoliko stvari buni mnoge - evo koliki su zapravo troškovi

Ostavinska rasprava mora da se sprovede u roku od pola godine, a mnoge buni koji je tačan postupak i šta sve od papira treba da se pribavi.

YouTube/Printscreen/kanal9tvns

Postupak dakle treba se okonča za šest meseci, izuzetno u nekim opravdanim situacijama može dase odloži na duži rok. U tom periodu bi svi koji učestvuju u ostavinskoj raspravi morali da dosave dokaze o srodstvu sa ostaviocem, dokaze o imovini i punomoćja za zastupanje u ostavinskom postupku u slučaju da zbog trenutne situacije ne mogu da pristupe na novo zakazano ročište. Takođe, moguće je da rasprava bude sprovedena bez prisustva naslednika, ako oni dostave nasledničke izjave overene u konzulatu Republike Srbije u inostranstvu. Javni beležnici u Srbiji ipak mogu ceo postupak da završe i za mesec dana ili dva.

KO POKREĆE OSTAVINSKU RASPRAVU

Kad je neko lice umrlo ili je proglašeno za umrlo - matičar koji je nadležan da izvrši upis smrti u matičnu knjigu umrlih, dužan je da u roku od 30 dana po izvršenom upisu, dostavi ostavinskom sudu izvod iz matične knjige umrlih. U izuzetnim slučajevima, ako se to ne desi, postupak može da pokrene svako zainteresovano lice.

Kada je u pitanju samo pokretanje postupka, za to je teriotorijalno nadležan osnovni sud prema mestu boravka ili prebivališta preminulog. Kada dobije izvod iz matične knjige umrlih, osnovni sud formira ostavinski predmet i donosi rešenje kojim poverava javnom beležniku da sastavi smrtovnicu koja predstavlja izveštaj o smrti umrlog lica i sadrži podatke o tome da li su ispunjeni uslovi za vođenje ostavinskog postupka, ali i za raspravljanje zaostavštine, u šta spadaju  i besplatne akcije koje nam je dodelila država.

Kada dobijete Rešenje o ostavini treba da se obratite Banci "Poštanska štedionica" a.d. Beograd, kao ovlašćenom brokeru, kako bi se nasleđene akcije registrovale na ime naslednika u Centralnom registru hartija od vrednosti. Javni beležnici o ovome poučavaju stranke u ostavinskim postupcima koje oni sprovode.

TROŠKOVI U OSTAVINSKOM POSTUPKU 

Javni beležnik po službenoj dužnosti u ostavinskom postupku koji mu je poveren vrši uvid u katastar nepokretnosti i nabavlja izvode iz lista nepokretnosti.

Troškovi za ostavinski postupak kod javnog beležnika će iznosti 3.600 dinara za sačinjavanje smrtovnice. Uz to dolazi i naknada za raspravljanje zaostavštine, koja zavisi od stvarne vrednosti imovine ostavioca, a može iznositi najviše 72.000 dinara, u slučaju da vrednost imovine prelazi 15 miliona dinara.

(MONDO)