Društvo

TITO REKAO AMERIKANCIMA ŠTA DA RADE SA RUSIMA: Broz ih posavetovao u Beloj kući - "Opkolili ste ih"

Autor Nikola Todorović

Tito je Amerikancima rekao šta da rade sa Rusima.

Izvor: Profimedia

Lčni lekar Josipa Broza Tita, Milomir Stanković, u knjizi "Tito između života i smrti" pisao je o tome kako je izgledalo pratiti predsednika Jugoslavije svuda po svetu, voditi računa o njegovom zdravlju, ali je prepričao i situacije koje su se dešavala na važnim državnim putovanjima.

"Titovo zdravlje zahteva nadzor više lekara. Ranije su Tito i Jovanka odlučivali o izboru, a pošto su njihovi odnosi poremećni, to je prepustio svom konzilijumu i ađutantu Tihomiru Viloviću", piše u knjizi Stanković koji je lekarsku praksu usavršio u Hjustonu, zbog čega mu je verovatno i ukazano poverenje da leči doživotnog predsednika nekadašnje SFRJ.

On je Tita u knjizi opisao kao direktnog čoveka, političara, ali i običnog pacijenta. On je opisao i jedan razgovor koji je Tito vodio dok je bio u Beloj kući u poseti tadašnjem predsedniku Džimiju Karteru.

"Nije se ustezao da svakom kaže šta misli. Kad je bio u poseti predsedniku Džimiju Karteru pitaju ga u Beloj kući zašto Rusi mrze Amerikance. On im otvoreno kaže: 'Kako da vas ne mrze? Nacifrali ste atomske baze po celom svetu, opkolili ste Rusiju. Šta će vam tolika nuklearna energija, uništićete jedni druge. Sedite sa Brežnjevim i dogovorite se'", piše on u knjizi.

(MONDO)