Društvo

UĐETE U KOLA, UPALITE GREJANJE, PA KRENETE U VOŽNJU - ŠTETITE VOZILU! Profi vozači jednoglasno: "TO NIKAKO NE RADITE"

Autor Uroš Matejić

Ma koliko napolju bila niska temperatura ne palite grejanje, jer to oštećuje vozilo.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tokom zimskih meseci većina ljudi voli prvo da upali grejanje u automobilu, sačeka malo da se zagreje, pa tek onda krene u vožnju. Profesionalni vozači kažu da to nikako ne treba da radite, ma koliko napolju bila niska temperatura, jer to oštećuje vozilo.

Naravno, svima je udobnije da sede u toplim kolima i da se voze bez drhtenja od hladnoće, ali vi zapravo činite više štete nego koristi. Stručnjak za vožnju Džejson Fenske objasnio je kako uključivanje grejanja bez pomeranja automobila zapravo povećava vreme zagrevanja. 

Većina motora danas ima gorivo ubrizgano u njih, tako da nema potrebe da radi u "praznom hodu". Vozilo će se zagrejati tokom spore vožnje i dostići ugodnu temperaturu. Pored toga, prethodno zagrevanje može da izazove razblaživanje motornog ulja, gde sirovi benzin prodire u ulje, razbijajući njegova svojstva i samim tim dolazi do povećane istrošenosti.

Uklonite led ili sneg sa prozora kako biste mogli bezbedno da vozite i odmah započnite vožnju - za samo nekoliko minuta unutrašnjost automobila će se zagrejati, prenosi Miror.

(MONDO)