Društvo

DA LI MAJKE SA DECOM TREBA DA RADE ZA PRAZNIKE? Večita dilema, razdor među zaposlenima - ko radi, a ko će spojiti dane

Autor Ivana Lazić

Kada se pokrene tema radnih dana za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, uvek se izdvaja tema da li bi žene sa decom tada trebalo da budu oslobođene dolaska na posao.

Izvor: Mondo/U. Arsić

Kada se bliže novogodišnji i božićni praznici pokreće se pitanje spajanja slobodnih dana i toga ko će raditi za praznik. Često se u raspravama proteže dilema da li majke sa decom budu prve koje treba da budu slobodne na praznike? Da li se njima češće "gleda kroz prste" u odnosu na kolege, kada je reč o praznicima, kasnijim smenama i drugim vanrednim okolnostima, upravo zbog toga što imaju decu?

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić ističe da se na taj način stvara razdor među zaposlenima.

"Ovde se problem, koji se zbog neuređenosti društva i države, čija je to i nadležnost, prebacuje među zaposlene i na odgovornost šefovau firmama. Tako se potpuno nepotrebno stvara razdor među njima. Sigurno da nikome nije prijatno da stalno bude dežuran u vreme treće smene ili praznika, ili u industriji što je takođe čest slučaj", pojašnjava Ranka Savić i dodaje:

"Mi moramo da imamo zakonske odredbe koje ovo pitanje decidno regulišu i da ne zavisi od volje poslodavca. Razumem žene sa decom i samohrane roditelje, jer ako imate dva-tri dana slobodnih dana zbog praznika i vrtići i jasle ne rade, a nemate opciju da čuvaju bake i deke, postavlja se pitanje šta će da rade ti ljudi sa decom. Prema tome, nama su potrebna sistemska rešenja", rekla je Savić na Prva TV.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

(Mondo)