Mnogi od nas gotovo svakodnevno konzumiraju jaja čija je ponuda po marketima poslednjih godina dosta raznovrsna. U ponudi se mogu naći jaja različitih veličina i oznaka, a šta nam tačno sve one govore, objašnjava Ana Banduka Todorović, nutricionista – specijalista javnog zdravlja.
Pre svega, kada govorimo o vrsti jaja, nutricionistkinja ističe da su prepeličja jaja ta koja su najzdravija jer u nutritivnom smislu imaju višestruko više nutritijenata u odnosu na kokošija. Takođe, značajan je faktor i to da li konzumiramo jaja koka iz kaveznog ili slobodnog uzgoja, a kako biste se uverili u kvalitet jaja, najbolje je da okrenete njihovu ambalažu gde ćete videti sitnu oznaku sa brojem koji označava poreklo jaja, odnosno o kakvom načinu uzgoja koka nosilja je reč.
Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja, broj 1 jaja iz slobodnog uzgoja gde kokoške provode vreme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani i slobodno se kreću.
Jaja srećnih koka?
Broj 2 označava podni uzgoj, ali iako se takva jaja prodaju pod sloganom “srećnih koka”, imajte u vidu da to nije slučaj jer su jednako zatvorena kao ona pod brojem 3, sa tom razlikom što se koke iz podnog uzgoja kreću u okviru zatvorenog prostora.
“Svakako su bolja jaja iz slobodnog uzgoja dobijena od koka koje kljucaju napolju i izložene su suncu, nisu zatvorene u kavezu. Na taj način koke apsorbuju D vitamin koji konzumiramo putem jaja, čistije su i nemaju puno hormona. Preporuka je da ko može kupi takva jaja jer je u pitanju zdravija varijanta”, kaže nutricionistkinja.
S druge strane, kada je u pitanju veličina jaja, navodi da ona nema nikakve veze sa njihovim kvalitetom, već je stvar samo ličnog afiniteta.
“Oznake na jajima označavaju njihovu poreklo, a propisuje ih zakonska regulativa koja nam garantuje ispravnost jaja, da je ono bezbedno za upotrebu”, ističe naša sagovornica.
Ne kupujte jaja koja se čuvaju van frižidera
Kada je u pitanju čuvanje jaja, koje kupci već skoro dve godine u trgovinskim lancima mahom potražuju na policama marketa, umesto u rashladnim vitrinama, nutricionistkinja napominje da to nije najbolje rešenje, pogotovo ne u letnjim mesecima.
“Ne bi savetovala potrošačima da kupuju jaja koja su u prodavnicama skladištena van frižidera, pogotovo ako će ih konzumirati trudunice ili deca”, upozorava specijalista javnog zdravlja.
Isto tako, iako mnogi misle da je bezbedno konzumirati jaja i po nekoliko dana nakon isteka roka trajanja, nutricionistkinja naglašava da takva praksa nije bezbedna.
“Jaja su jako kvarljiva pogotovo u toku letnjih meseci, ali i čak tokom zime savetujem da bacite jaja odmah nakon isteka roka trajanja. Posredstvom konzumiranja kvarnih jaja najčešće se javlja salmoneloza koja može da napravi velike probleme u zdravstvenom smislu”, upozorava Ana Banduka Todorović napominjući da su pored jaja sa isteklim rokom, najrizičnija i po zdravlje najopasnija termički neobrađena jaja.
(Mondo)