EKSKLUZIVNI INTERVJU! Ruski ambasador Bocan-Harčenko otvoreno o tome da li bi Rusija ušla u oružani sukob zbog Srbije!

Aleksandar Bocan-Harčenko nalazi se na mestu ambasadora Ruske Federacije u Srbiji od 2019. godine.

Mondo Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko gost je u sedmoj epizodi emisije "LIČNO sa Petrom Latinovićem" koja se svake srede emituje na portalu MONDO od 20h.

Ambasador Bocan-Harčenko u ekskluzivnom intervjuu govori o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, otkriva da li je cilj Vladimira Putina obnavljanje SSSR-a i detaljno analizira odnose Srbije i Rusije. Otvoreno je govorio o pregovorima o Kosovu, geopolitičkoj situaciju u svetu u narednim decenijama, ali i o tome da li bi Rusija ušla u oružani sukob zbog Srbije.

Na početku intervjua ambasador Bocan-Harčenko je pojasnio zbog čega Rusija insistira da se napad na Ukrajinu zove - specijalna vojna operacija a ne rat.

"Možda su hteli političku kapitulaciju Rusije"

"Mi nismo u ratu sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Što se tiče zadataka koji se moraju izvršiti, sve ostaje kao što je predsednik Rusije naglasio 24. februara 2022. godine - obezbediti sigurnost, bezbednost i miran život narodu Donbasa, ruskom narodu u Ukrajini koji je godinama bio izložen pritiscima, genocidu i zabranama. Predsednik je tražio i da se obezbedi bezbednost Rusije, i to je jedan od ključnih zadataka. Trebalo bi naglasiti da su se sa godinama povećavale pretnje. Ne kažem da su one stizale od Ukrajine, ali jesu stizale sa njene teritorije. Pored pomenutih zadataka, tu je i denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Posebno treba naglasiti da je deo stanovništva u Ukrajini, koji je ruskog porekla, smatran narodom druge kategorije, kome je zabranjen njihov jezik i obrazovanje. A to je jasan nacistički pogled", rekao je Bocan-Harčenko u emisiji "LIČNO sa Petrom Latinovićem".

Mondo  Aleksandar Bocan-Harčenko

Prema njegovim rečima Rusija je i ranije, ali posebno u periodu od osam godina pre početka specijalne vojne operacije puno toga uradila da se normalizuje kriza u Ukrajini.

"Setite se Minskog ugovora. Sada imate i priznanje od ljudi koji su tada bili uključeni u sve to, a koji su bili na najvišim pozicijama, poput Angele Merkel i Fransoa Olanda, da im je namera bila samo da kupe vreme, a u cilju snabdevanja naoružanjem i priprema ukrajinske vojske. Nama i našem predsedniku je bio cilj stvarna implementacija dogovora iz Minska. Ruska strana je bila svesna zapadnog pristupa ali se ipak do zadnjeg trenutka borila da se obezbedi političko rešenje. Krajem 2021. godine ponuđena su dva nacrta ugovora za pregovore. Znate, Rusija ne koristi ponudu u stilu uzmi ili ostavi. Bila je to ozbiljna ponuda da se o njoj pregovara. Ali oni su odbacili ponudu ne čitajući pažljivo ni jedan ni drugi ugovor. To samo govori da nisu imali ni nameru da se ide na političko rešenje. A možda im je namera bila politička kapitulacija Rusije", rekao je Bocan-Harčenko.

Odnosi sa Srbijom

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije ruski ambasador je rekao da su oni nepromenjeni.

"Pre svega bih izdvojio da nema suštinskih promena, što je najvažnije. Srbija je preživljavala različita vremena i prilike, ali ako bismo pogledali kroz istoriju, od početka devedesetih godina, uvek je bilo očuvano ono fundomentalno u odnosima dve zemlje – to je bratski i prijateljski odnos. Odnosi su i sada takvi. Odnosi Rusije i Srbije su prilagođeni za svako doba", rekao je Bocan-Harčenko.

Na našu konstataciju da su Srbija i srpski narod  uvek bili zagledani u Rusiju i od nje očekivali pomoć, posebno u najtežim godinama kada smo nerealno očekivali da Rusija uđe u rat sa Zapadom zbog nas, Bocan-Harčenko kaže da je ondašnja Rusija, i pored velikih problema sa kojima se suočavala uvek pružala pomoć Srbiji.

Mondo  Aleksandar Bocan-Harčenko

"Podrška Srbiiji je uvek bila ključna tačka i osnov naših aktivnosti na međunarodnom planu. Svaku situaciju moramo da gledamo u kontekstu stanja koje je tada bilo. Dobro se zna da je i Rusija nakon raspada SSSR-a bila u problemima, u izuzetno teškoj situaciji. Potom je počela da se oporavlja početkom 2000. godine. Rusija sada i tada u suštini su različite. Ali što se tiče odnosa prema Srbiji on je stalan i on se ne menja. Neke stvari koje su bile teške mi smo pokušavali da dobijemo, i uspeli smo. Primer su sankcije. One su bile smanjene i olakšane nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma što je i bio, verujte, pre svega cilj Ruske Federacije. Zbog Ruske Federacije je došlo do toga da se ta tačka našla u paketu ugovora. Od strane naših tadašnjih zapadnih partnera bilo je pokušaja da se sa tim sačeka, da se prvo pogqleda, kako su rekli, ponašanje Beograda. Da se vidi da li Beograd poštuje dogovor. Naš stav je tada bio izuzetno čvrst - ako se pregovori završe dogovorom onda SB UN prihvata ukidanje sankcija. Mi smo to i izborili", rekao je Bocan-Harčenko.

Podsetili smo ambasadora na 1999. kada je srpski narod nerealno očekivao da Rusija uđe u rat sa Zapadom zbog Srbije, ambasadora Bocan-Harčenka je rekao: 

"Kada i ako su u pitanju prijateljski i bratski odnosi ja sam ubeđen, i ovo je rečeno na najvišem nivou, da Srbija i srpski narod mogu da računaju na bilo koju podršku Rusije. A što se tiče nekadašnje Rusije, mislim da sam već sve rekao. U okviru tadašnjih mogućnosti Rusija je radila sve da pruži pomoć i podršku Srbiji."

  • Da ne bi ostalo nejasno. Vi kažete da Srbija može da računa na svaku pomoć Rusije. To ne znači ulazak u oružani sukob zbog Srbije?
  • Sve zavisi od situacije..., rekao je Bocan-Harčenko.
  • Dakle, ta opcija se ne isključuje?
  • Ja vam kažem, Srbija može da računa na svaku pomoć koja bi, razmuljivo, bila efikasna, neophodna u konkretnim okolnostima. Vi postavljate veoma ozbiljna pitanja. I pitanje i odgovor može da se tumači na svaki način. S obzirom da mi uglavnom čitamo i suočavamo se sa neprijateljskim tumačenjem bilo čega, a ja nemam želju da dajem hranu neprijateljima, i zbog toga ja odgovaram ovako - sve zavisi od ocene i konkretne situacije u kojoj bi se našle i Srbija i Rusija, precizirao je Bocan-Harčenko.
Aleksandar Bocan-Harčenko  MONDO

Da li je Rusija bila iznenađena podrškom koju je Ukrajina dobila od velikog broja zemalja, postoji li i najmanja šansa da Rusija izgubi u ovom ratu, šta bi Ruska Federacija doživela kao ugrožavanje sopstvene bezbednosti od strane Srbije, da li pregovori o Kosovu vode ka konačnom rešenju statusa južne srpske pokrajine, šta možemo da očekujemo u narednih 10-20 godina na globalnom geopolitičkom planu... ovo je samo deo onoga o čemu je u emsiji "LIČNO sa Petrom Latinovićem" govorio ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

(MONDO)