Društvo

SRPSKI MLEČNI PROIZVOD DOBIO NEVEROVATNO PRIZNANJE! Kobasica, ajvar, a sada je i ovaj SPECIJALITET na ČUVENOJ listi

Autor Uroš Matejić

Novi mlečni proizvod sa juga Srbije dobio zaštitu geografskog porekla.

Izvor: Shutterstock

Tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici i pirotskom kraju i po kome je Babušnica i njena okolina naširoko poznata - vurda, zvanično je upisan u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobio oznaku geografskog porekla i sada ima i zvaničan naziv - lužnička vurda.

Nepune dve godine trajala je procedura da se specifični mlečni proizvod lužničkog kraja zaštiti, a rešenjem Zavoda od 6. aprila, taj proces je i zvanično okončan. Vurda se sprema od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka ili mešavine ovčijeg ili kozjeg sa kravljim mlekom. Dobija se ceđenjem kiselog mleka. U tako isceđenu smešu stavlja se paprika i čuva u čistoj posudi na umerenoj temperaturi tridesetak dana. Za to vreme dolazi do vrenja da bi se dobio kvalitetan proizvod kiselkastog ukusa i kremastog oblika (slično krem siru ili paprici u pavlaci).

"Završni koraci u ovoj proceduri bili su izrada Elaborata, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Rešenje o upisu u Registar oznaka geografskoj porekla, od strane Zavoda za intelektualnu svojinu", saopštavaju iz Opštine Babušnica.

Tako se lužnička vurda našla među pirotskim kačkavaljem i peglanom kobasicom, kao i leskovačkom spržom i ajvarom, specijalitetima sa juga zemlje koji su pre nekoliko godina dobili oznaku geografskog porekla. Ovaj specijalitet je obeležje lužničkog kraja, a može se sresti i u nekim selima u pirotskom kraju. U skorije vreme proizvodi se i prodaje i u Nišu kao "Lužnički krem sir sa paprikom". Vurda se može naći na mnogim trpezama kako u Lužničkom kraju tako i u Nišu i širom Srbije, a odnedavno i u Bugarskoj.

Vurda je specifična po autentičnom procesu pripreme i po ukusu, a Opština Babušnica i Turistička organizacija već 10 godina organizuju manifestaciju "Vurdijada" koja promoviše taj lokalni specijalitet koji mnogi nazivaju i gastronomskim otkrićem veka, s obzirom da se za njegovo postojanje, van granica pirotskog kraja, zna tek od nedavno. Pogodna je za namaze, pite, gibanice, omlete, a može se koristiti i kao sastojak glavnim jelima.

(MONDO)