Vepar Šareni porodice Pavlović iz čačanskog sela Prijevor dostigao je težinu od neverovatnih 512 kilograma. Više od deset kasapina odbilo je da "presudi" ovoj životinji s obzirom na njenu težinu.
"On je star tri godine, za nekoliko dana biće i četvrta. Za to vreme prostao je prva klasa u selu jer smo ga hranili samo najboljom domaćom hranom koju smo solili i onda nema sumnje da će meso biti kao piletina", kazao je domaćin Mališa Pavlović.
A da bi se meso uredilo i istopila slanina i pre svega savladala ovolika grdosija, potrebna je vešta ruka dobrog kasapina koga nije bilo lako pronaći. "Dolazilo je preko 10 majstora da se uhvate u koštac sa ovolikim čudom. Kada su videli svi su rekli mi ovo ne možemno da prihvatimo. Samo jednog spremnog sam našao u Čačku koji je stao na crtu i ispostavilo da sam izaobrao najboljeg", dodaje Mališa.
Da bi se od tolike grdosije napravilo kvalitetno i zdravo meso, potrebno je najmanje osam sati rada, zbog čega su u pomoć morale da priteknu i komšije sa jasnim zadacima. "Počinjemo redom, prvo se skidaju leđne pršute, koje će biti dugačke skoro dva metra, zatim plećke, butke i šnicle. Ovde će da bude preko 200 kilograma čistog mesa. Ali za topljenje masti i i čvaraka biće potrebno posebno stpljenje, mora polako da se meša, ali konstantno na tihoj vatri da ne zagori. Masti će ostati preko 120 kilograma dok će čvaraka biti oko 30 kilograma", kazao je kasapin Predrag Bojović.
(MONDO/RINA)