Društvo

SRPSKA ASTROFIZIČARKA OTKRILA SVE O ČUDNOVATOJ SVETLOSTI IZNAD SRBIJE: Evo da li ćemo je ponovo ugledati i gde (VIDEO)

Crvena svetlost na nebu se videla u Somboru, Vrbasu, Banatskom dvoru, Bačkom Petrovom Selu, ali i u zemljama širom regiona.

Izvor: Shutterstock/TikTok/screenshot/rcosmicray

Misteriozna crvena svetlost koja se sinoć pojavila na nebu iznad pojedinih mesta u Srbiji ostavila je sve građane u šoku. Neki su uspeli da zabeleže nestvarne kadrove. Crvena svetlost na nebu se videla u Somboru, Vrbasu, Banatskom dvoru, Bačkom Petrovom Selu, ali i u zemljama širom regiona. Inače, kako smo već pisali, reč je o jedinstvenom fenomenu, polarnoj svetlosti, koja se javlja zbog jake solarne oluje.

Srpska astrofizičarka i poznata TikTokerka dr Tijana Prodanović oglasila se na ovoj društvenoj mreži komentarišući ovu retku pojavu. Kako kaže, radi se o izuzetnoj retkoj pojavi za prostor ove geografske širine. Ona dalje objašnjava da polarna svetlost nastaje kada oluja sa Sunca izbaci neelektrisane čestice koje zatim zapljusnu zemlju, a zatim ih zemljino magnetno polje poput nekog oluka spušta do površine zemlje gde su brzi elektroni sa Sunca sudaraju sa molekulima u atmosferi i što proizvodi ove boje. Kada se brzi elektroni sa Sunca sudare sa atomima u atmosferi, oni im predaju neku energiju i onda ti atomi budu pobuđeni.

"Ti atomi žele da vrate tu energiju natrag i to urade tako što emituju tu energiju kao svetlost. Zelena boja u polarnoj svetlosti potiče od atoma kiseonika koji se nalazi na visini između 100 i 200 kilometara iznad površine zemlje. Crvena boja isto potiče od kiseonika, ali se ona vidi samo kada su koncentracije, odnosno gustine kiseonika jako niske, što se desi u višim slojevima atmosfere, između 200 i 300 kilometara iznad tla", objašnjava dr Prodanović, poznatija po svom nadimku "drcosmicray".

Kako kaže, crvena boja se iznad zelene vidi mnogo ređe, to se dešava samo kada su oluje sa sunca veoma jake.

"Pošto crvena boja nastaje u višim slojevima atmosfere, to znači da možemo dalje da je vidimo. Oblasti iznad kojih ćete moći da vidite auroru možete da vidite na sajtovima koji prognoziraju aurore, a iako se ove aurore nisu direktno dešavale iznad našeg prostora, baš zato što su se dešavale u višim slojevima atmosfere smo i mi mogli da ih vidimo", zaključuje dr Prodanović.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)